Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre, dünyadaki en yaygın ölüm nedeni kalp hastalıkları. Teknoloji şirketleri de bu konuda büyük etki uyandıracak çözümler üretmek için oldukça fazla çalışıyor.

Apple, Apple Watch ile düzensiz kalp ritimlerini tanımlayabilmek için bir çalışma başlattı. Ayrıca Kaliforniya Üniversitesi’nde kardiyolog olan Greg Marcus, birçok sensör ve giyilebilir cihazın kalp damar problemlerine yardımcı olmaya çalıştığını söylüyor.

Şuan Apple Watch ve Fitbits gibi ürünler kalp atış hızını ölçmek için hâlihazırda sensörler kullanıyor. Bu sensörler kişinin attığı her adımı kısacası tüm fiziksel aktiviteleri ölçen ivmeölçerlere sahip. Bu bilgiler söz konusu damar ve kalp sağlığı olduğunda büyük öneme sahiptir.

Kalp atışındaki düzensizlikler bariz semptomlara neden olmadan da tehlike yaratabiliyor. Bu nedenle onları teşhis edebilecek akıllı telefonlar bir “önleme stratejisi” olarak yararlı olabilir. Teknoloji şirketleri için bu stratejiyi yaratmak oldukça büyük bir uğraş. Şirketlerin bu durumun klinik olduğunun farkında ürettikleri çözümlerin gerçekten işe yarar olup olmadığının anlaşılması içinse daha fazla araştırma olması gerekiyor.

Ritim Bozuklukları İlk Sırada!

Kalple ile ilgili en sık karşılaşılan durum kalp ritminin düzensiz olması durumudur. Takip edilebilmesi diğer hastalıklara nazaran daha zor olabilir.  Sürekli giyilebilen sensörler kalp atışını takipte oldukça başarılı olsa da bunları her an giymek can sıkıcı olabiliyor. Duke Üniversitesi’nde tıp profesörü ve aynı zamanda Amerikan Kalp Derneği üyesi olan Eric Paterson bu konuyla ilgili olarak  “ Eğer saatiniz ritimlerinizi algılayabiliyorsa bu hastalığı erken tedavi etmemize ve olası bir felci engellememizi sağlayabilir” diyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında Apple Watch’ın Kardiyogram uygulamasında elde ettiği sonuçların doğruluk oranının yüzde 97 olduğu belirtildi. Mobil sağlık ve kalp hastalıkları alanında en büyük çalışma olan Heart eHealth Study’nin bir parçası olan UCSF kardiyolog Marcus ile işbirliği yaptığını duyurdu.

Bu ilerlemeler çok umut verici olsa da akıllı saatlerin bir sınırı var. Örneğin Apple Watch önemli bir sağlık aracı olarak lanse edilse de onu kandırmak oldukça kolay. Ve akıllı telefonlar her ne kadar yaygın olsa da dünyada henüz çok az insanın akıllı telefonu var ve bunların büyük kısmı varlıklı insanlar.

Kalp atışını kullanan cihazlarda kalp ritmi nabızdan çıkarılıyor. Ancak bu normal bir nabızla anormal bir kalp ritmine neden olabiliyor. Ayrıca harekete bağlı olarak cihazın kalp ritmini nasıl okuyacağına dair pek çok değişken var. Tüm bunlar da akıllı cihazların kalp sağlığı konusunda kesin olarak kullanılıp kullanılamayacağının anlaşılması için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close