Hidrojenle Çalışan Tren Geliştirildi

Ulaşımdaki pek çok yeni teknoloji, karbon emisyonunu azaltmaya hatta sıfıra indirmeye yönelik… Bu çalışmalardan biri de Almanya’dan geldi ve Almanya Devlet Demiryolları Deutsche Bahn ile Siemens hidrojenle çalışan tren geliştirdi. 2024’te raylara inecek olan trenin yılda yaklaşık 330 ton CO2 tasarrufu sağlayacağı belirtildi.

Hidrojen yakıtıyla çalışması planlanan trenin Almanya’da faaliyet gösteren dizel motorlu trenlerin yerini alması amaçlanıyor. Geliştirilen trenlerin 600 kilometre menzile ve maksimum 160 km hız kapasitesine sahip olacağı açıklandı.

Almanya’nın demiryolu ağının büyük bir bölümü elektrikli olsa da, %40’lık bölümünü oluşturan 13000 kilometrelik kısım henüz dizel motorlu trenler tarafından kullanılıyor. 2038 yılına kadar sistemin tamamının yeşil enerjiye dönüştürülmesi hedefleniyor.

Japonya’nın Yeni Uçak Yakıtı Çöpler Olacak

Covid-19 salgını bir yana günümüzün ve geleceğimizin en önemli sorunlarından biri olan küresel iklim değişikliğini yavaşlatmak ve durdurmak için karbon salınımının azaltılmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor.

Japonya Havayolları, sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarının bir parçası olarak, 2022’den itibaren ev çöplerini kullanarak uçak yakıtı üretecek. Havayolu, geçmişte biyoyakıtlarla ara sıra uçtuysa da yeni plan doğrultusunda kullanımını önemli ölçüde artırmaya hazırlanıyor.

Bilim İnsanlarından Esnek ve Güvenilir Sensör Çalışması

Sağlık alanında da giderek daha sık kullanılmaya başlayan sensör teknolojisine yönelik Singapur Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar yeni bir ürün geliştirdiler. Vücuda entegre edilen sensörlerin yumuşak maddelerden üretilmesinin birtakım ölçüm sorunlarını da beraberinde getirdiği belirtiliyor. Fazla sayıda temasa maruz kalan yumuşak maddelerden yapılan basınç sensörlerinde bozulmalar görülebiliyor.

Singapur Üniversitesi’nden araştırmacılar bu sorunun önüne geçmek için yüksek hassasiyette ve neredeyse hatasız performans gösteren bir materyal üretmeyi başardı. Araştırmacı grup polydimethylsiloxane adı verilen esnek bir materyalden yararlandı. Piezoresistif sensör için elde ettikleri maddeyi elektrotlar ve substratlar ile entegre ettiler. Ekip yapılan testler neticesinde yeni tasarımın sensörün performasını geliştirdiği sonucuna vardı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close