TEKNOLOJİ HABERLERİ 20 AĞUSTOS – 3 EYLÜL
North Carolina State Üniversitesi Araştırmacıları, Su Altında Bile Hareketi Elektriğe Dönüştürebilen Bir Cihaz Geliştirdi
North Carolina State Üniversitesi araştırmacıları, hareketi elektriğe dönüştürebilen ve ıslak ortamlarda çalışabilen, yumuşak ve esnek bir cihaz geliştirdi.
Yumuşak ve elastik bir polimer olan hidrojel ile kaplanan cihazın merkezinde ise galyum ve indiyumdan oluşan sıvı bir metal alaşım bulunuyor. Yumuşak olması dolayısıyla herhangi bir ezilme, esneme ya da bükülme sırasında deforme olmayan cihaz bu özelliği sayesinde, mekanik enerjiyi çok yönlü olarak toplayabiliyor.
Rüzgar, vücut hareketi, dalgalar veya motorlardan gelen titreşimler gibi mekanik enerjileri elektriğe dönüştürebilen cihazın en dikkat çekici ve diğer enerji üreten cihazlardan ayrışan özelliği ise su altında bile sorunsuz şekilde çalışabiliyor olması!
Bilim İnsanları, Kutuplardaki Deniz Buzullarının Erimesini Tahmin Edebilen Bir Yapay Zekâ Geliştirdi
British Antarctic Survey ve The Alan Turing Institute araştırmacılarından oluşan uluslararası bir ekip, kuzey kutbundaki deniz buzullarının erime ihtimalini tahmin eden bir yapay zeka sistemi olan IceNet’i geliştirdi.
Uzmanlara göre bu sistem, iklim değişikliğinin neden olduğu buzul erimeleri hakkında daha net tahminler yaparak, uyarı sistemlerinin büyük ölçüde gelişmesini sağlayacak. Elde edilen sonuçlara göre IceNet, iki ay sonra gerçekleşmesi beklenen erimeleri tahmin etmede %95 oranında başarı sahip. Bu oranın, şu anda kullanılmakta olan pek çok modelden daha başarılı olduğu söyleniyor.
Covid-19 Dâhil Olmak Üzere Hasta Hücreleri Tanımlayabilen, Yapay Zekâ Destekli, Tek Hücreli Atlas Geliştirildi
Helmholtz Zentrum München ve Münih Teknik Üniversitesi araştırmacıları; tüm tek hücrelileri bir yerde birleştiren, kapsamlı bir sistem geliştirdi. Uzmanların istedikleri hücre hakkında ihtiyaç duydukları tüm bilgiye, tek bir yerden ulaşmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen tek hücreli organizma atlası, gerekli sorgulama ve taramaları yapmak için yapay zekâdan destek alıyor. scArche ismi verilen yeni tek hücreli atlas; kısa süre içinde bilgi toplayarak ham veriyi paylaşabilen ve sorguların daha etkin işlenmesini sağlayan bir algoritma kullanıyor.
Atlasın kullandığı algoritma, uzmanlar tarafından çok sayıda çalışma için test edildi. Bronş muayenesini de kapsayan Covid-19 çalışmaları sırasında kullanılan scArche’nin algoritmasının enfekte hücreleri tespit edebildiği belirtildi.
Kaynaklar:
https://techxplore.com/news/2021-08-liquid-metal-motion-electricity-underwater.html
https://phys.org/news/2021-08-artificial-intelligence-arctic-sea-ice.html