1. Brown Üniversitesi Araştırmacıları Ağaçlardan Katı Pil Malzemesi Elde Etmeyi Hedefliyor

Brown Üniversitesi araştırmacıları, elektrikli araçlar için kullanılmak üzere, ağaçlardan pil malzemesi elde etmek için çalışıyor. Günümüzde kullanılan lityum iyon pillerin en büyük sorunun, hasar gördüklerinde aşırı ısınmaları ve alev almaları olduğunu belirten araştırma ekibi, bu sorunun ahşaptan üretilen yeni nesil polimer tüplerle çözülebileceğine inanıyor.

Ürettikleri malzemenin kâğıt inceliğinde olduğunu ve daha önce keşfedilen diğer polimer iyon iletkenlerden 10 ile 100 kat arası daha iyi iyon iletkenliği sunduğunu ifade eden araştırmacılar, bu icadın gelecekte katı bir pil elektroliti oluşturmak veya katı hal pillerinin katodunda iyon ileten bir bağlayıcı olarak kullanılmasını hedefliyor.

  1. Bilim Adamları, Yapay Zekâ ile Tıbbi Görüntülemelerdeki Anormal Durumları Tespit Etmeyi Başardı

Skoltech, Philips Research ve Goethe Üniversitesi’nden bilim adamları, doktorların patolojik durumları tespit etmekte kullandıkları tarama sonuçlarını kontrol etmelerine yardımcı olmak için yapay zekâ tabanlı yeni bir sistem geliştirdi. Görüntü anomali tespitinin pek çok sektörde kullanıldığını belirten araştırma ekibi, buna rağmen tıbbi taramalarda bu tarz bir sistemin kullanılmasının çok daha zor olduğunun altını çizdi.

Çalışmada görev alan araştırmacılardan Irina Fedulova; projenin, sağlık sektörü için büyük önem taşıdığını ve büyük görüntü setlerindeki çok küçük anormallikleri tespit etmek için büyük efor harcamak zorunda kalan tıp uzmanlarının çalışmalarını önemli ölçüde hızlandıracağını ifade etti.

  1. Duke Üniversitesi Mühendisleri Isı Değişimini Hızlandırarak Enerji Tasarrufu Sağlayan Akıllı Bir Malzeme Geliştirdi

Duke Üniversitesi mühendisleri, güneş ışığından ısı elde etmek ve bir nesnenin hızlı şekilde soğumasını sağlamak arasında geçiş yapabilen akıllı pencere benzeri bir teknoloji geliştirdi. Bu çalışmanın yalnızca ABD’de enerji kullanımını yaklaşık %20 oranında azaltarak HVAC tasarrufu sağlaması bekleniyor.

Elektrokromik camdan yapılan akıllı pencerelerde, pasif ısıtma ve soğutma modları arasında geçiş yaparken her iki ışık spektrumuyla etkileşime giren ince bir cihaz kullanılıyor. Cihaz, ısıtma modunda güneş ışığını emmek ve kızılötesi ışığın dağılmasını önlemek için kararırken; soğutma modunda ise karartılmış pencere benzeri katman yeniden eski haline dönüyor ve aynı anda güneş ışığını yansıtarak cihazın arkasından gelen kızılötesi ışığın dağılmasına izin veren bir ayna ortaya çıkıyor.

Araştırma ekibinden Yardımcı Doçent Po-Chun Hsu’nun güneş enerjisiyle ısıtma ve radyasyonla soğutma arasında geçiş yapabilen ilk elektrokromik cihaz olarak ifade ettiği bu yeni teknolojinin özellikle yüksek binalarda ve park halindeki araçlar için kullanışlı olacağı düşünülüyor.

 

Kaynaklar:

https://www.slashgear.com/new-solid-state-battery-material-is-sourced-from-trees-25696507/

https://techxplore.com/news/2021-10-artificial-intelligence-anomalies-medical-images.html

https://techxplore.com/news/2021-10-smart-material-cooling-minutes.html

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close