Bizim bile hızına yetişemediğimiz kadar hızlı gelişen teknoloji dünyasından bu hafta yakaladığımız gelişmeler…

Samsung’un Galaxy S10 Parmak İzi Sensörü, 3D Baskı ile Elde Edilen Parmak İzi ile Kandırıldı

Son yıllarda, akıllı telefon üreticileri; parmak izi okuyucular, yüz haritalama ve hatta avucunuzun içindeki kan damarlarını belirleyen sensörler kullanarak cihazlarını güvenceye almak için gelişmiş özellikler kullanıyor. Ancak bu tür önlemlerin üstesinden gelmenin hala yolları var ve bir kullanıcı Samsung Galaxy S10’daki ekrandaki parmak izi okuyucusunu parmak izinin 3D baskısı ile kandırabileceğini buldu. Imgur’daki bir yayında, kullanıcı darkshark projesinin ana hatlarını çizdi: bir şarap kadehi üzerinde parmak izinin fotoğrafını çekti, Photoshop’ta işledi ve 3Ds Max kullanarak resimdeki çizgileri 3D versiyona sokmasına izin veren bir model yaptı. 13 dakikalık bir baskıdan sonra, telefonun sensörünü kandıran parmak izinin bir versiyonunun baskısını almayı başardı.

Bu, birisinin bir telefonun sensörlerini aşmanın bir yolunu bulduğu ilk vaka değil. Polis memurları, cinayet kurbanının telefonuna girmek için 2016’da bir 3D baskı kullanmıştı. 2017’de ise bir siber güvenlik şirketi 150 dolarlık bir yüz maskesi kullanarak iPhone X’te Apple’ın FaceID’sini yenmişti. Parmak izleri düşündüğünüz kadar güvenlik sağlamıyor, en gelişmiş telefonlarda bile çalınabiliyor ve bozulabiliyorlar.

Google, Yeni Uygulama Geliştiricilerini Daha Yakından İzleyecek

Google’ın telefon platformunda yeni olan Android geliştiricileri, kodlayıcılar üzerinde daha sıkı kontroller yapıldığı için uygulamalarının günlerce ertelenmesiyle karşılaşabilirler.
Google, “kötü niyetli” geliştiricileri engellemek için daha önce görmediği uygulama üreticilerinin denetimlerini artırdığını belirtti. Bu kötü niyetli geliştiriciler, Google’ın kontrolünden kaçınmak için sık sık yeni hesaplar oluşturduğunu kaydetti.  Bir siber güvenlik şirketi, hamlenin “olumlu bir etkiye sahip olması” beklendiğini söyledi.  Güvenlik şirketi Lookout’tan Kristy Edwards, “Kötü amaçlı yazılım yazarlarının kimliklerini gizlemek için hesap bilgilerini sık sık değiştirdiğini tespit ettik.” dedi.  Bir kötü amaçlı yazılım oluşturucunun, algılamayı atlamak için 707 farklı kimlik kodu kullandığı tespit edildi.

Android ve Google Play ürün yöneticisi Sameer Samat’ın yazdığına göre, Google’da “takip kaydı” olmayan uygulama yaratıcıları üzerinde “daha kapsamlı” kontroller yapılacak. Google, kötü niyetli ve güvenli olmayan uygulamalar yapma geçmişine sahip olan “kötü niyetli” geliştiricilerle bağlantılarının olup olmadığını görmek için yeni hesap açan geliştiricileri araştırmanın günler alacağını söyledi. 

Bu tür geliştiricilerin, mevcut kontrolleri ele almak için Google’ın sistemleriyle “oynamaya” çalıştıklarını görmek yaygındı, dedi. Google Play Store’u kötüye kullanmak veya kötü amaçlı uygulamalar yapmak isteyen uygulama geliştiricilerin hesaplarının engelleneceğini söyledi

Geliştiricilerin artan incelemesi, Android platformuna ve politikalarına verdiği “kapsamlı bir görünümün” bir parçası olduğunu ekledi. 
Google’ın uygulama geliştiricisi değişiklikleri, 7 Mayıs’ta gerçekleşecek olan yıllık geliştirici konferansı IO’nun hemen öncesinde… Konferansta yeni bir Pixel telefon başlatılması bekleniyor.

Katlanan Ekranlar Hayatımızda

Bu yılın en çok konuşulan konulardan biri olan katlanan ekranlar hayatımıza hızla girmeye hazırlanıyor. Daha büyük mobil ekranlara olan talebimizin neticesinde ortaya çıkan bu teknolojinin bir yandan geliştirme aşaması da devam ettiği için, katlama yerlerinde bir süre sonra oluşan izler gibi birtakım sorunlarda beraberinde geldi. Şirketler bu söylemlerin önüne geçmek için ürünlerin test aşamasına dair videoları sosyal medya aracılığıyla paylaşıyor.

Instagram “Like” Sayılarını Gizleyecek

“Ben sosyal medyada hiç içerik paylaşmıyorum.” ya da “İçeriğimi kaç kişinin beğendiği umurunda değil.” gibi söylemlerin ne kadar gerçekçi olduğunu bilemeyiz ancak Instagram yakın zamanda içeriklerin altındaki beğeni sayılarının yalnızca içeriği paylaşan kullanıcı tarafından görüntüleneceği bir arayüz değişikliği yapmaya hazırlanıyor. Bakalım bu durumun mecranın popülerliğine bir etkisi olacak mı?

Çin’in Günümüzdeki Konumu

“Gelecek Çin’in” söylemlerini işitmeye devam ediyoruz ve artık o geleceğin içerisinde yaşıyoruz gibi görünüyor. UBS tarafından hazırlanan bir araştırmaya göre Çin; robot teknolojisi, yapay zeka ve otonom servisler gibi içinde bulunduğumuz yüzyılda dünyamızı şekillendirecek endüstrileri ciddi anlamda domine ediyor. Bunu sağlayan en büyük etmen ise bu alanlarda yatırım yapan yatırımcıların adeta dev bir fabrika olan Çin pazarında çok daha elverişli bir ekosistem bulmaları.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close