Elektrikli Scooter Girişimlerinin Var Olma Savaşı

2019 yılında birçok farklı ülkede scooter, bisiklet vb. taşınabilir ulaşım araçlarına yönelik kiralama hizmeti veren girişim hayata geçirilirken, bunlardan birçoğu da piyasadan çekildi. Girişimler bir yandan işten çıkarmalar yaparken diğer yandan yatırım yapmaya da devam etti. Mobil ulaşım araçları girişimlerinin öncülerinden Bird, 2019 yılında çıktığı yatırım turlarında 600 milyon dolar, Lime ise 300 milyon dolardan fazla yatırım almayı başararak piyasa değerlerini 2 milyar doların üzerine çıkardı.

Tüm bunlar olurken teknolojiyle ulaşım karmasını aynı çatı altında bir araya getiren bu girişimlerin hemen hepsi gerek bulundurmaları gereken araç sayısı gerekse bu araçların bakımları için harcanan finansal kaynaklar dolayısıyla zarar etti ve etmeye devam ediyor. Mobil ulaşıma yatırım yapan girişimler açısından 2020 yılının da yine zararla kapatılması beklenirken, büyük potansiyel barındıran bu pazarın kârlılık modelleri geliştirme çabaları da sürecek gibi görünüyor.

Restoranlarda Robotlardan Hizmet Almaya Hazır Değil miyiz?

Yapay zekâ ve makine öğreniminin kullanıldığı teknolojiler her geçen gün günlük yaşantımızda daha fazla yer almaya başlarken, bu teknolojilerin doğduğu ve halihazırda en çok kullanıldığı yerlerden San Francisco’da robotların servis yaptığı restoranların sayısı bir hayli fazla olmakla birlikte geçtiğimiz yıl içerisinde sektörün öncülerinden sayılan Eatsa, CafeX ve Zume gibi firmalar bölgedeki bazı operasyonlarını durdurarak mağazalarını kapatmaya başladı.

Bunun yanında yiyecekleri robotların hazırladığı ama insan servis görevlilerin müşteriye sunduğu Creator gibi yapılar hızla büyümeye devam ediyor. Yapılan çıkarımlarda tüketicilerin tamamen robotlardan hizmet aldığı bir yapıya henüz hazır olmayabileceği vurgulanıyor. Ne kadar akıllı ekranlarımızla ayrılmaz bir ilişkimiz var gibi görünüyorsa da hâlâ karşımızda iletişim kurabileceğimiz türdaşlarımızı bulmak istiyor gibi görünüyoruz.

Samsung’tan Darbelere Dayanıklı Yeni Telefon XCover Pro

Geçtiğimiz haftalarda ABD’de gerçekleştirilen CES 2020 fuarında teknoloji firmaları son tüketiciye yönelik birçok ürününün lansmanını gerçekleştirdi. Son 10 yıllık süreçte katlanarak artan bir ivmeyle hayatımıza nüfuz eden akıllı telefonlar da yine fuarda en çok lansmanı gerçekleştirilen ürünlerden oldu.

Meslek kolu fark etmeksizin tüm insanların yaşamında saatlerini ayırdığı akıllı telefonların tüketici açısından yarattığı en büyük sorunlardan biri ise dış etkenler nedeniyle telefonların bozulması sonucu artan tamir masrafları.

Güney Koreli teknoloji devi Samsung da bu ihtiyacı göz önünde bulundurmuş olacak ki fuarda özellikle uçuş görevlileri, inşaat işçileri, sağlık personeli ve askeri çalışanlara yönelik, askeri standartlarda dayanıklılık sertifikasına sahip, XCover Pro modelinin tanıtımını gerçekleştirdi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close