Konu sürücüsüz otomobiller olunca, iki gelecek öngörüsü öne çıkıyor. Güllük gülistanlık olanı, otomobillerin kendi kendini sürdüğü ve yolcuların seyahat sırasında da verimli olduğu bir gelecekten bahsederken; teknolojinin 2045’te 600.000 kadar hayatı kurtarmış olacağının altını çiziyor.

Karamsar öngörü ise sürücüsüz otomobillerin 5 milyon kadar insanı (kamyoncu, taksici ve diğer profesyonel sürücüler) işsiz bırakacağına odaklanıyor.

Gerçek, bu iki uç öngörünün ortasında bir yerde yatıyor. Bugünden kesin olan ise küresel ekonominin sürücüsüz otomobillerden büyük ölçüde kârlı çıkacağı. Intel ve araştırma şirketi Strategy Analitycs’e göre, bu teknoloji 7 milyar doların dolaşıma girmesini sağlayacak.

Aynı araştırma, akıllı otomobillerin 2050 yılına gelindiğinde yalnızca ABD ekonomisine yapacağı katkının 2 trilyon dolar olacağına işaret ediyor.

Söz konusu paranın çoğunluğu, geleceğin General Motors, Uber ve Google’larına gidecekken, otomotiv endüstrisi köklü değişimler geçirecek. İhtiyaç durumunda insanları ve ürünleri bir yerden diğerine taşımak <hizmet olarak mobilite>, otomotiv endüstrisinin en büyük yeni gelir kaynaklarından olacak.

Peki ya çalışanlar? Rapor, ilişkili endüstrilerin akıllı otomotiv trendi sayesinde pozitif sonuçlu dönüşümler geçireceğini savunuyor ve 2030 sonrası için iş piyasalarında yükselişe geçecek birkaç iş kolunu öne çıkarıyor.

♦ Veri Cambazı

Tüm akıllı otomobiller devasa dalgalar halinde, her şeyle alakalı veri üretecek. Kim olduğunuz, nereye gittiğiniz, ne yaptığınız, ne sıklıkla yaptığınız ve benzeri… Bu veriler akıllı telefonunuz, kredi kartlarınız ve diğer araçlarınız tarafından üretilenler ile birleşerek potansiyel bilgiler üretilmesini mümkün kılacak.

Otomobillerin ürettikleri veriler çok değerli olacak. Öyle ki, ünlü danışmanlık şirketi McKinsey, otomobil verilerinin 2030 yılında 750 milyon dolar hacimli yeni bir sektör doğuracağını öngörüyor. Bu verileri depolamak, yönetmek ve analiz etmek önemli bir iş olacak.

♦  BT Uzmanı

Intel’in raporuna göre, kurumların bilgi teknolojilerine yaptıkları yatırım (BT yoğunluğu) bugünkünden neredeyse iki kat daha fazla olacak.

Genellikle BT yoğunluğu ile istihdam yoğunluğu olguları birbirlerine ters orantılıdır. Kişiler ve sürücüsüz otomobiller ile ilgili verileri toplamak ve kullanmakta yükün çoğunluğu bulut servislerinde ve tahminsel analitik algoritmalarında olacak iken, firmalar bu işler için daha az insana ihtiyaç duyacak. Fakat birilerinin, algoritmaların ve sistemlerin olması gerektiği gibi çalışmasından, iyileşmesinden emin olması gerekecek.

♦  Akıllı Otomobil Ustası

Akıllı otomobiller ana fonksiyonlarını gerçekleştirmek için insanlara ihtiyaç duymayacak fakat yine de tamircilere ihtiyaçları olacak. Bu, gelecekte daha az insanın otomobil satın alacak olmasına rağmen değişmeyecek bir gerçek.

İnsanlar, bir yerden ötekine ulaşmak için otonom araç kiralama servislerini kullanacak ve bu alışkanlıkla ulaşım bir otomobil satın almaktan çok daha hesaplı bir şekilde sağlanacak. Söz konusu gelecekte daha fazla kiralık otomobil, daha fazla mesafe kat edecek. Dolayısıyla, otomobiller daha fazla bakıma ve tamire ihtiyaç duyacak.

Raporun konuyla ilgili notu dikkate değer: “Bu alan mekanik bilginin yanı sıra teknolojik eğitim de gerektirecek. Otonom sistemler tarafından işinden edilen profesyonel sürücüler için yeni bir istihdam kaynağı yaratacak.”

♦  Öngörülemeyen Yeni İş Kolları

Sürücüsüz otomobiller birçok yan sektörün ve yaşam alanının yeniden yapılanmasını sağlayacak. Bu nedenle, bugün henüz öngöremediğimiz fakat gelecekte ortaya çıkacak yeni iş kolları olacak.

Geleneksel otomobilin yaygınlaşması, insanların mekan ve yerleşim olgularına yeni bir açıdan bakmasını sağlamıştı. Bu gelişme, şehir dinamiklerinin ve genişleme meyillerinin şekillenmesinde de etkili olmuştu. Sürücüsüz otomobillerin de böylesi köklü değişimler yaratacağı tahmin ediliyor ve Intel tarafından ortaya atılan 7 trilyon dolar figürü bunların bir hayli büyük olacağını habercisi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close