Valve, bağımsız oyun geliştiricilerine fırsat eşitliği sağlamak için başlattığı ve yıllardır oyuncuların oylarıyla platformuna yeni oyunlar kabul ettiği Steam Greenlight programını, çok daha açık yeni bir program olan Steam Direct ile değiştiriyor.

Steam Direct, oyun geliştiricileri için yapımlarını Steam mağazasına sokmanın yeni bir yolu ve Valve programı ilkbaharda başlatmayı hedefliyor. Yeni program dahilinde, tüm geliştiriciler oyunlarını Steam’de yayımlayabilecek. Bunun için tek yapmaları gereken, bir banka hesabı açarken doldurulanlara benzeyen bir belge doldurmak.

Valve yeni programlar kapsamında da oyun yapımcılarından para alacak; oyun başına alınacak ücretin ise 200 ile 5000 dolar aralığında bir yerde konumlandırılacağı düşünülüyor. Valve, belirtilen işletim sistemlerinde sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol ettiği oyunların neredeyse hepsini Steam üzerinden topluluğa sunacak.

Steam Direct’in gelişi, geliştiricilerin oyunlarını topluluğun takdirine sunduğu Greenlight programını sona erdirecek. Bu programda bir oyun yeterli pozitif oyu aldığında Valve onu mağazasına alıyordu. Gelgelelim sistem son birkaç yılda işlevini yitirdiğini kanıtladı. Programın en büyük sorunlarından birisi, çok fazla insanın oyun yapması ve Greenlight’ın bu niceliğe yanıt verememesi olarak gösterilebilir.

Steam Direct ile Valve’in oyun platformunun yapısı Apple App Store ve Google Play ile bir hayli benzeşecek. Valve, yeni programın oyun geliştiricilerine sağlayacağı en büyük faydanın ise keşfedilebilirlik olduğunu belirtiyor.

Steam platformu hızla büyüyor ve Direct ile her gün düzinelerce yeni oyunun platforma giriş yapması gerekiyor. Valve ise oyunculara ilgilerini çekebilecek oyunlar sunabilmek için kompleks bir öneri algoritması üzerine çalışıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close