Dünyanın en büyük dijital müzik servisi Spotify’ın halka açılma gibi bir planı olduğundan daha önce söz etmiştik.  İsveçli müzik platformu geçtiğimiz hafta halka açılmak için gerekli ilk adımı sonunda attığını duyurdu.

Şirket hisselerinin en kısa zamanda New York borsasında işlem görmesi için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)’ na başvurdu. Şirketin ilk halka arzının 1 milyar dolar değerinde olduğu belirtildi.

Direkt listeleme yapacak olan şirket hisselerini açık piyasada geleneksel şekilde işleme sunacak. Aslında bu yöntem Spotify için oldukça riskli. Çünkü şirket bu halka arz ile aradığı sermaye artışını elde edemeyebilir. Ancak şirket aldığı özel yatırımlarda hisselerinin 90 ila 132.50 dolar arasında işlem gördüğünü belirtiyor. Yine de bu veriler halka arzda elde edeceği verileri yansıtmayabilir.

Spotify gelirinin büyük bir kısmını telife ayırıyor

61 ülkede faaliyet gösteren Spotify’ın aylık yaklaşık 160 milyon aktif kullanıcısı ve 70 milyon ücretli abonesi bulunuyor. Yayınlanan mali raporlara göre Spotify 2017 yılında 4,09 milyar Euro gelir elde etti buna karşın şirketin zararı 2 milyar Euro civarında. Gelirinin büyük bir kısmını müzik yayıncılarına telif bedeli olarak harcayan şirket ufak çapta bir marj akışı ile kar elde etmek için uğraşıyor.

Bunların yanında şirket bir de rakipleriyle mücadele etmek zorunda. Spotify, Apple Müzik, Google Play Müzik ve Youtube gibi güçlü rakipler karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. Pazarda kendisine en yakın rakibi Apple Müzik’in henüz 36 milyon ücretli abonesi bulunuyor. Ancak veriler gelecek yaz bu rakamın Spotify’ı geçeceğini iddia ediyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close