SpaceX’in 2023 yılında gerçekleştireceği Ay yolculuğunun detayları yavaş yavaş belli olurken astronotların yanında yer alacak şanslı turist de belli oldu. SpaceX CEO’su Elon Musk’ın yaptığı açıklamaya göre, Big Falcon Rocket (BFR) ile Ay’ın etrafında dolaşacak ilk özel misafir Japon milyarder Yusaku Maezawa olacak.

2023 yılında gerçekleşmesi planlanan ve bir hafta sürecek olan yolculuk için Maezawa’nın ne kadar ödediği açıklanmadı. Ancak Maezawa, tüm koltukları satın aldığını açıkladı. Japon milyarder, 6-8 sanatçı arkadaşını da yanında götürmek istediğini belirtti.

Japonya’nın en büyük online giyim mağazası Zozotown’ın sahibi olan Maezawa’nın servetinin 2,9 milyar dolar olduğu söyleniyor. Ancak Maezawa iş adamlığının yanında büyük bir sanatsever. 42 yaşındaki iş adamı geçtiğimiz yıl Jean-Michel Basquiat’ın “Untitled” isimli eserine 110 milyon dolar ödemişti.

Maezawa, yanında sanatçıları da götürmek istemisini şöyle açıklıyor: “Bu yolculuktan aldıkları ilhamla bu sanatçılar Dünya’ya döndüğünde muazzam eserler yaratacak ve hepimize ilham verecek.” Maezawa yanına kimleri alacağını henüz açıklamadı ancak ressam, müzisyen ve yönetmen gibi olabildiğince farklı alanlardan sanatçıyı götürmek istediğini belirtti.

Elon Musk aslında Maezawa’nın kendilerini bulduğunu söyledi. Yani Maezawa, #derMoon isimli projenin prodüktörü niteliğinde. Bu prodüksiyona ait tanıtım videosu da son derece etkileyici.

Bu, SpaceX’in ilk insanlı Ay yolculuğu fikri değil. Geçtiğimiz yıl Falcon Heavy roketiyle iki kişiyi Ay’a göndereceklerini, hatta bu yolculuk için depozito aldıklarını da açıklamışlardı. Yolculuğun bu yılın sonlarında gerçekleştirilmesi bekleniyordu ancak detayları bile açıklanmadan iptal edildi.

SpaceX, Ay yolculuğu için şimdi Falcon Heavy yerine, ondan daha büyük olan yeniden kullanılabilir roketi Big Falcon Rocket’ı kullanacak. BFR, Ay’a inmeyecek ancak Ay’ın yörüngesinde dolaşacak. Bir hafta yörüngede kaldıktan sonra Dünya’ya geri dönecek.

Elon Musk ve Yusaku Maezawa’nın yer aldığı Ay yolculuğu sunumunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close