Dünyanın en büyük telekomünikasyon devlerinden Softbank, iPhone’dan Nest akıllı termostata kadar çok geniş yelpazede cihazlar için çip geliştiren ARM’yi satın alıyor.

32 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul eden ARM’nin çipleri, akıllı telefon pazarındaki cihazların yüzde 95’inin işlemcilerinin merkezinde yer alıyor.

Softbank’ın satın alma teklifi, ARM’nin yeni satışlarının yavaşladığı bir dönemde geldi. Satın almayla birlikte ARM’nin akıllı telefonlarda olduğu nesnelerin interneti alanını da domine etmesi bekleniyor.

ARM birçoklarına tanıdık gelen bir marka olmayabilir çünkü son kullanıcılar doğrudan ürünleri ile karşılaşmıyor. ARM kullandığımız cihazlardaki işlemcileri değil, onların tasarımlarını yaparak 32 milyar dolarlık bir firmaya dönüştü. Cihaz üreticileri ise bu tasarımlar üzerinden kendi özel işlemcilerini üretiyorlar.

ARM’nin fikri mülkiyeti mobil pazarda öylesine yaykın ki, firma bugüne kadar üretilen akıllı telefonların yüzde 95’inin işlemcisinin ARM tabanlı olduğunu tahmin ediyor.

Akıllı telefon ekosistemine entegre olmak geçtiğimiz yıllarda birçok firmayi ihya etmişti. Onlardan biri olan ARM, hisse değerini 2010’dan bu yana dört kat artırmayı başardı. Fakat şimdilerde akıllı telefon ekosistemi eski günlerinden uzakta. iPhone satışlarının bile düştüğü bu dönem ARM için korkutucu bir haber. Gelgelelim, SoftBank 32 milyar dolarını buharlaşan bir işe yatırmıyor.

SoftBank, ARM’yi akıllı telefon pazarına entegre olmak için değil, henüz emekleme sürecinde olan nesnelerin interneti akımı için istiyor. SoftBank CEO’su Masayoshi Son satın alma duyurusunda şöyle söylüyor: “ARM, SoftBank’ın nesnelerin internetinin vaat ettiği büyük fırsatları yakalamak için yaptığı stratejik hamlelere ideal bir uyum gösteriyor.”

ARM halihazırda bağlantılı cihazlar için de çip tasarımları gerçekleştiriyor fakat Financial Times firmanın gelirlerinin üçte ikisini mobil pazardan kazandığının altını çiziyor.

Grand View tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, nesnelerin interneti pazarının 2022 yılında 2 trilyon dolar hacme ulaşacağına işaret ediyor. Fakat henüz stabil bir görüntü kazanmamış bu pazarda SoftBank ile ARM’nin kendilerine sarsılmaz bir pozisyon sağlamaları kolay olmayacak. Örneğin, Intel mobil devrimin ilk yıllarında yaptığı atılımlara rağmen akıllı telefon ve tabletlerde istediği başarıyı elde edememişti. Çiçeği burnunda ikilinin hızla kalabalıklaşan nesnelerin interneti pazarında neler başarabileceklerini zaman gösterecek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close