Teknolojideki değişimin ve gelişimin hızının artması konusuna sık sık değinirken, ister yeni kurulmuş bir girişim ister nesiller boyu ayakta kalmış köklü bir kurum olsun tüm şirketlerin, yapıların ve bireysel olarak çalışanların hayatlarını devam ettirebilmek için değişen koşullara uyum sağlamaları gerektiğini görüyoruz.

Yeni teknolojilerle ortaya çıkan ürün ve hizmetlerin hayatımızda yarattığı değişikliklerin temelinde mevcut ekonomik sistemin desteklenmesinin yattığını söylemek yanlış olmaz. Sistemin sürdürülebilmesi için ise üretimin maliyetinin düşürülmesi ve kârlılığın artırılması amaçlanarak insanın tüketim alışkanlıkları incelemeye alınıyor.

Tüketim alışkanlıklarımızın ve deneyimlerimizin dijital ortama aktarılabilmesini sağlayan giyilebilir teknolojiler, akıllı mobil cihazlar, ekranlar aracılığıyla veriler toplanıp, direkt tüketicinin talep ettiği ürün ve hizmetler geliştirilebiliyor ya da mevcut ürün ve hizmetlerin pazarlama stratejileri amaca uygun olarak yenilenebiliyor.

Tüm bu verilerin işlenmesiyle ortaya daha kârlı ve güçlü şirketler çıkıyor. Farkında olarak ya da olmadan yönlendirilen tüketim alışkanlıklarımızın yanında, tüketiciden toplanan verilerin güvenliği ve tüketicinin izni olmadan kullanılması gibi konular son birkaç yıldır özellikle gelişmiş pazarlarda tartışılmaya başlandı. Kişisel verilerin korunması ve kullanılmasına yönelik kanunlar hazırlanırken, bu kanunlara uymayanlar hakkında ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

Yeni Bir Uzmanlık Alanı Doğdu

Tüketicilerden dijital ortamlarda toplanan verilerin ticari amaçlarla kullanılması hukuk, pazarlama, yazılım, sigortacılık gibi birçok sektörü etkileyen bir uzmanlık alanını, “siber güvenlik” (cyber security) kavramını ortaya çıkardı. Şirketler dijital platformlarında topladıkları kullanıcı verilerinin güvenliğini sağlamak için uzman personelin yanında bu yoğunlukta veriyi belirlenen regülasyonlar doğrultusunda kategorize eden ve koruyan yazılımlara ihtiyaç duyuyor.

Yakın zamana kadar şirketlerin “Hack”lenmeye karşı korunmak için bulduğu çözüm bir “hacker” ile anlaşmak ve istihdam etmekti. Günümüzde bunun yerini siber güvenlik uzmanlarından oluşan ekipler alıyor. Bu alanda kendinizi geliştirmek için ilk yapmanız gereken araştırmaya ve yazmaya başlamak. Siber güvenlik hâlâ bilinmezlerle dolu, size vazgeçilmez bir uzmanlık kazandıracak az bilinen bir konu bulup, onun üzerine gitmek kendinizi geliştirmeniz için fırsat yaratmanızı sağlayabilir.

Kaynak:

https://doublepulsar.com/8-things-to-know-before-getting-into-cyber-security-ab9010a4ff1c

https://www.eulerhermes.com/en_global/economic-research/insights/Global-insurance-markets-at-a-crossroads.html

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close