Hiç trafiğe takılmadan, çok kısa sürede Kadıköy’den Bebek’e gittiğinizi hayal edin! Evet, bugün bu sadece bir hayal olabilir. Ancak bir on yıl sonra aynı şeyi düşünmeyebilirsiniz.

Dubai bu hayali gerçekleştirmek için geçtiğimiz günlerde bir adım atarak otonom, iki koltuklu bir uçağı test etti. 2030 yılına kadar ülke içi ulaşımının dörtte birini otonom araçlarla gerçekleştirmek isteyen ülkedeki bu çalışma oldukça dikkat çekici. Otonom Hava Taksi (Autonomous Air Taxi – AAT) adı verilen bu uçak, beklenenin aksine elektrikle çalışıyor ve çevreyi kirletmemesiyle öne çıkıyor. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın yükselişe geçtiği dönemde bu tarz çalışmalar daha da önem kazanıyor.

“Sürücüsüz şekilde hizmet veren ilk uçan taksi” olacağı iddia edilen uçağın prototip versiyonunun uçuş süresi maksimum 30 dakika. Bu süreyi uzatmak isteyen mühendisler uçağın yolculuk sırasında 50 -100 km arasında bir hıza çıkabileceğini belirtiyor. Uçağın yerden ne kadar yükseldiğine dair bir bilgi olmasa da Reuters yetkilileri uçağın test sırasında 200 metre yüksekliğe ulaşarak gözden kaybolduğunu iddia ediyor.

Yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki AAT, 18 rotorlu helikopter drone’uyla tanınan Alman üretici Volocopter tarafından tedarik edildi. İsteğe bağlı acil durum paraşütlerine sahip AAT, birbirinden bağımsız 9 ayrı pil sistemiyle donatılmış durumda. Her pil yaklaşık iki saatte tamamen şarj oluyor. Ancak uçağın faaliyete geçecek son versiyonunda bu sürenin büyük ölçüde azalacağı ifade ediliyor.

Dubai aynı zamanda kullanıcıların rezervasyon yapıp, uçuş rotalarını izleyebilmelerini sağlayan bir mobil uygulama geliştirmeyi planlıyor. Ülke belirlediği hedefi gerçekleştirmek için çalışmalara son sürat devam ediyor.

Dubai Ulaştırma Birliği, şu anki yasa ve politikaları AAT ve bu doğrultuda sunulacak diğer hizmetler için düzenleme yoluna gideceğini açıkladı. Önümüzdeki beş yıl içinde tüm bu çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Bu süre zarfındaysa test sürüşleri yapılmaya devam edecek. Test sürüşlerinin güvenlik ve denetimini ise ABD’li havacılık şirketi JDA üstelenecek.

Ülkenin veliaht prensi bu hareketin ülkenin gelişime katkı sağlayıp geleceğe bir köprü kuracağına inandığını belirtiyor. Dubai’nin bu çalışmaları teknolojilerin yenilenebilir enerji kaynakları ile kullanılabilir hale getirilmesi ve yeniliklerin cesaretlendirilmesi açısından iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close