Sahte haberlerin günümüzde önemli bir sorun olduğu gerçek. Geçmişte pek ciddiye alınmayan bu sorunun yakın zamanda ABD başkanlık seçimlerine bile etki ettiği konuşuluyor. Ancak biz sahte haberlerin insanlar üzerindeki etkilerini konuşurken, botların da bizim kadar savunmasız olabileceği ortaya çıktı.

Dün Dow Jones’un çevrimiçi habercisi yanlışlıkla Google’ın 9 milyar dolara Apple satın aldığı haberini geçti. Sahte haberin ayrıntılarına baktığımızda işlerin daha da eğlenceli hale geldiğini görüyoruz. Çünkü haberde yapılan anlaşmanın Alphabet CEO’su Larry Page ile Apple’ın 2011 yılında vefat eden eski CEO’su Steve Jobs arasında imzalandığı belirtiliyor. Ayrıca Google çalışanlarının “1 Infinite Loop” daki Apple’ın üst düzey merkezi olarak kabul edilen yerleşkesine taşınacağı ve faaliyetlerin buradan sürdürüleceği ifade ediliyor. Hatta Google çalışanlarının bu habere ”Yaşasın” şekilde tepki vermeleri gibi ekstrem bilgiler de yer alıyor. Haber ajansı bunlara ek olarak Google ve Apple’ın satışın gerçekleşmesi için öne sürdüğü şartları da anlatıyor.

Neyse ki Dow Jones hatayı 2 dakika gibi kısa bir sürede fark etti ve hemen sildi. Ancak bu Apple’ın hisse senetlerinin bir anda 156 dolardan 158 dolara sıçramasını engellemeye yetmedi. Peki, haberin sahte olduğu kabul edilip silinmesine rağmen Apple’ın hisse senetlerinde yaşanan değişimin nedeni ne?

Bu sonucun nedeninin borsa sisteminde kullanılan botlar olduğunu söyleyebiliriz. Zira borsayı takip eden insanların bu kadar kısa sürede harekete geçip, böyle ani kararlar alması pek mümkün görünmüyor. “Borsa simsarları” teknolojinin nimetlerinden faydalanıp kendileri adına çok hızlı alım – satımlar yapmaları için sisteme botlar yerleştiriyor. Fakat bu botların yazılımlarında yer alan kurallar pek derinlemesine planlanmamış olsa gerek, ortaya çıkan bu sahte habere anında tepki verip hisse değerlerinde değişime neden olacak kadar işlem yapmışlar. Muhtemelen haberci botlar haberin daha fazla yayılmasına, kelime tabanlı sistemlerin alarma geçmesine ve daha fazla botun işlem yapmasına sebep oldu.

Yaşanan durumun “teknik bir hata” nedeniyle meydana geldiğini belirten Dow Jones yönetimi bir açıklama yayınlayarak özür diledi. Hisseler de haberin kaldırılmasından kısa bir süre sonra normal değerlerine geri döndü. Fakat hem Dow Jones yönetimi, hem de borsayı takip edenler bu konudan iyi bir ders çıkarmış olsa gerek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close