Robotlar giderek insan odaklı nesneler ve ortamlarla daha fazla etkileşime giriyor. Bunun bir parçası olarak da oldukça karmaşık ve bir o kadar da narin olan insan kavrayışını taklit ediyor. Oluşturulan yeni elektronik cilt ise robotun bir yere dokunduğunda baskı hissetmesini önleyerek dokunulan nesnenin hangi tarafa yöneleceğini veya kayacağını hissetmesini sağlıyor.

İlk olarak bu yapay cilt bir nesnenin ne zaman ve nasıl hareket edeceği ya da teknik ismiyle söyleyecek olursak “kesme\ kayma kuvveti” konusunda geri bildirim sağlamak üzere geliştirilmiş. Gerçek dünyada bu geri bildirim eşyalarını yeniden konumlandırmanızı kolaylaştırıyor. Bir yüzey boyunca parmağınızı ne kadar uzakta tuttuğunuzu hissetmenizi sağlıyor ve eğer eliniz nesneyi kavramada ideal tutumu gösteremiyorsa sizi uyarıyor.

Tüm bu hareketleri algılayan bir sensör yapmak için harekete Washington Üniversitesi araştırmacıları insan parmaklarından ilham alıyor. Parmağınızla bir şeyi sürüklediğinizde veya tersi bir durumda nasıl hissettiğinizi düşünün… Parmağınızın nesneye değen tarafı biraz gerilir, diğer kısmı ise dışarı doğru taşar. Elbette bu deneyim insanlar için gerçek bir kesme kuvveti deneyimi sayılmaz ancak robotik amaçlar için gerçekten de iyi bir fenomen olabilir.

Elektronik cildin özellikleri

Washington Üniversitesi araştırma ekibi çalışmaları sonucu robotik bir uzantı üzerine oturabilen, basınç sensörü gibi araçlarla etkileşime girmeyecek silikon bir cilt yarattı. Yaratılan “parmak” üzerinde her iki yanında iletken sıvı bir metalle dolu küçük kanallar bulunuyor. Parmak hareket ettiğinde ve cilt deforme olduğunda bu kanalların sıkışmakta veya gerilmekte kısacası şekli değişmektedir. Bu değişim de elektriksel özelliklerin sürekli değişmesine neden olmakta.

Çalışmanın editörü Jianzhu Lin, sistemi “insan biyolojisnin ipuçlarını takip eden bir sistem” şekilde tarif ediyor. Elektronik cilt, insan parmağının bir nesneye dokunurken yaptığı eylemi sensörleri sayesinde gerçekleştirebiliyor. Böylece robot da bir cismi tuttuğunu veya cismin ellerinden kaydığını hissedebilecek.

Bu sistem bugün binlerce farklı şey için kullandığımız kompleks dokunmatik geri bildirim sisteminin sadece bir parçası. Ancak bu parçalar yavaş yavaş bir araya getirilerek büyük bir puzzle’ı tamamlıyor. Sonuç olarak kısa bir süre sonra robotların dokunuşu insan dokunuşunun çok iyi bir taklidi olabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close