General Motors ve Uber’in baş düşmanı Lyft’in çok daha yakın bir ortaklık kurmanın eşiğinden döndüğü ortaya çıktı.

The Information ile TechCrunch’ın ayrı ayrı doğruladığı habere göre, General Motors’un (GM) girişime asıl yaklaşımı satın alma yönündeydi ve konuşmalar finansal detayların konuşulacağı seviyeye geldi.

Lyft satın alma anlaşmasına olumlu yanıt vermeden diğer stratejik ortaklık modellerini keşfetti ve otomobil üreticisine olumsuz yanıt vererek yeni bir yatırım turuna çıktı.

Konuya yakın kaynaklar, GM’in araç paylaşım pazarındaki planlarının üçüncü parti bir partner ile kurduğu işbirliğinin çok ötesine gittiğine işaret ediyorlar. Daimler gibi diğer otomobil üreticileri Car2Go gibi kendi araç paylaşım projelerini başlatırken, öte yandan Avrupa’nın en büyük araç paylaşım girişimi Hailo/MyTaxi birleşiminin çoğunluk hissesine sahip.

Lyft ile GM ürettikleri sürücüsüz taksileri test etmeyi planlarken; bu taksiler tamamen elektrikli Chevy Bolt araçlardan oluşacak. GM halihazırda Cruise satın almasıyla elde ettiği otonom sürüş teknolojisiyle bu araçları San Francisco ve Arizona’da test ediyor.

Tam olarak açıklanmayan fakat yüksek bir meblağ olduğu ima edilen anlaşmayı geri çevirmek Lyft için riskli bir hamle doğrusu. Halihazırda Uber ile giriştiği sıkı rekabette geride kalan girişimin elindeki yatırım gücü de rakibinden bir hayli düşük. GM’in her an başka bir satın almaya yönelmesi veya Daimler ve Ford’un yaptığı gibi kendi araç paylaşım opearasyonunu başlatması gayet muhtemel; Lyft geleceğini dev partnerinin sadakatine bağlayamaz.

Yine de, Lyft ile GM’in bir masadan anlaşmazlık ile kalkması, gelecekteki bir satın alma ve birleşme ihtimalini ortadan kaldırmıyor. İkilinin işbirliklerinin verimliliğine göre yeniden birleşme amaçlı diyaloglar başlayabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close