Pandemi süreci, tüm dünya için beklenmedik ve tahmin edilemez bir dönem oldu ve 2020 yılı, pandeminin gölgesinde sona ererken 2021’e de aşı uygulamaları, yeniden kapanma kararları, mutasyonlu virüs gibi konularla merhaba denildi. Başta sağlık, havacılık ve perakende olmak üzere birçok sektörde, pandemiyle birlikte büyük bir değişim ve dönüşüm başladı. Sektörlerin 5-10 yıl için beklenen birçok yenilik adımları, 1 yıl içinde atıldı. Aslında büyük bir kriz gibi görünse de pandemi, sektörler için hem dijitalleşme ve müşteri deneyimi hem de iş yapış modeli ve sürdürülebilirlik alanlarında marka ve kurumlar için önemli fırsatları da beraberinde getirdi. İşte, pandemiyle birlikte yıldızı parlayan sektörlerden birkaçı:

  1. EdTech

Pandemiyle birlikte, eğitim alanında uzaktan eğitim kavramının kullanımı arttı. Öğrencilerin, TV kanalları ya da online konferans uygulamaları aracılığıyla eğitim görmesi, eğitim teknolojisine yönelik yatırımların da gelişmesini sağladı. Eğitim dijitalleşmesi, tüm okulların ve öğrencilerin çevrimiçi sınıflar aracılığıyla sanal olarak eğitimi sürdürmesi, dijital eğitim kanallarına yönelik talep ve ihtiyacın da artmasını beraberinde getirdi. Coursera, Byjus, Udemy, Udacity gibi eğitim teknolojisi şirketleri, giderek büyümeye devam ediyor.

  1. Sağlık Teknolojisi

Sağlık sektörü, kuşkusuz ki pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Gerek sağlık çalışanları ve hastaneler gerekse bireylerin daha iyi bir deneyim yaşaması için bu dönemde birçok yeniliğe imza atıldı ve atılmaya devam ediyor. Bir sağlık problemini çözmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için geliştirilen tüm cihazlar, ilaçlar, aşılar, prosedürler ve sistemler şeklinde organize edilmiş bilgi ve becerilerin uygulanması olarak tanımlanan sağlık teknolojisi alanında; sağlık profesyonellerinin hizmetleri kolaylaştırılmaya çalışılırken, hastaların da daha iyi hizmet alabilmeleri için her geçen gün hızla yeni uygulamalar hayata geçiriliyor.

  1. FinTech

Pandemi sonrasında artan hijyen hassasiyetiyle birlikte, alışverişte temassız ödeme de tüketicilerin en çok önem verdiği konuların başında geliyor. Bunun yanı sıra dijital ödeme alanındaki kullanıcı sayısı da hızla yükselişte. Buna bağlı olarak; finans teknolojisi alanımdaki hızlı gelişim dikkat çekiyor. Phonepe, Paytm, Google Pay finans teknoloji markaları, pandemiyle birlikte güçlenmeye devam ediyor.

  1. OTT and Online Oyun

Dijitalleşme, özellikle pandemi sonrasında hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline gelirken, sosyal medya platformları ve dijital yayın kanallarının da etkisi giderek artıyor. İnsanların karantina nedeniyle eve kapandıkları dönemde, mobil streaming ve online gaming mecraları hem kullanıcı sayısında hem de geçirilen sürede önemli bir yükseliş yaşadı. Adjust tarafından hazırlanan Mobil Streaming Raporu’na göre, pandemiyle birlikte daha fazla video, dizi ve film izlediğini belirtenlerin oranı %52,5.

  1. E-Perakende ve E-Ticaret

Pandemi sürecinin ilk günlerinden bugüne etkisini ve gücünü hiç kaybetmeyen sektörlerin başında e-ticaret geliyor. Tüketicilerin, pandeminin ilk günlerinde yaptığı “panik alışverişi” dönemi sayılmazsa, alışveriş artık çok daha kontrollü ve bilinçli bir hale geldi. Bunun yanı sıra gerek karantina ve yasaklar gerekse de artan hijyen hassasiyeti, e-ticaret’i hayatın olmazsa olmaz kavramlarından biri haline getirdi. Gıda perakendeciliğinin yanı sıra artık giyim ve ev eşyası alışverişleri için de ilk tercin online satış kanalları. Dünyanın en büyük markaları ise e-ticaretin önlenemez yükselişi karşısında operasyonlarını dijitalleştirmeye ve satışın online tarafını güçlendirmeye devam ediyor.

Kaynak:

https://www.indiatoday.in/education-today/jobs-and-careers/story/5-sectors-which-will-be-in-high-demand-in-the-post-covid-era-1712586-2020-08-18

https://www.lovemoney.com/gallerylist/95187/industries-that-will-boom-after-coronavirus

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close