PANDEMİ SONRASI YILDIZI PARLAYAN TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ

COVID-19 tüm dünyayı etkisi altına almışken, bazı sektörlerdeki girişimlerde de hızla büyüme yaşanıyor. Özellikle odağına teknolojiyi ve yapay zekayı alan sağlık, gıda, perakende gibi sektörlerdeki girişimlere ilgi oldukça yoğun ve önümüzdeki süreçte de gittikçe artacak gibi görünüyor.
Pandemi dönemiyle birlikte, dünyanın çeşitli ülkelerinde yıldızı parlayan girişimlerden bazılarını sizin için bir araya getirdik.
Rimuut
İTÜ Çekirdek 2017 girişimlerimizden ve Estonya’da hayata geçirilen Rimuut uygulamasının kurucuları, Esen Bulut ve Mert Bulut isimli iki Türk.
COVID-19 etkileriyle birlikte “uzaktan çalışma” sistemi tüm dünyada gittikçe yaygınlaşmaya başlasa da freelance çalışma sistemini uzun zaman önce benimsemiş pek çok insan bulunuyor. Rimuut ise şirketleşmemiş freelancer’ların şirketlerle faturalı ve güvenli olarak çalışmasına olanak sunuyor. Kurumlara muhasebeleştirme kolaylığı da sunan Rimuut’un 50 ülkede 30 binden fazla kullanıcısı bulunuyor. Aynı zamanda 2500 kurum da Rimuut servislerinden yararlanıyor. İçinde bulunduğumuz bu süreç ve sonrasında dijitalleşmenin daha da yaygınlaşması ve uzaktan çalışmanın neredeyse yeni normal haline gelmesiyle uygulamanın yükselişi sürecek gibi görünüyor.
StethoMe
StethoMe, hastaların herhangi bir sağlık kurumuna gitmesine gerek kalmadan, solunum sağlığı incelemelerinin yapılmasını ve kişinin doktoruyla paylaşılmasını sağlayan bir sağlık uygulaması.
2015 yılından beri aktif olan uygulama; akıllı telefonlar ile uyumlu bir steteskop aracılığıyla akciğerlerdeki anormal sesleri tespit edebiliyor ve uygulama aracılığıyla bu sesleri sınıflandırarak analiz paneline gönderiyor.
Her ne kadar uzun yıllardır var olan bir uygulama olsa da StethoMe’nin değeri, pandemi döneminde ve sonrasında çok daha fazla anlaşılacak ve daha fazla insan tarafından kullanılmaya başlayacak gibi görünüyor.
Colivery
Pandemi döneminde pek çok insana yardım sağlayan Colivery; kullanıcıların gıda ve reçetesiz satılan ilaç ihtiyaçlarına markete ya da eczaneye gitmeden ulaşabilmeleri için yardım edecek birilerini bulan bir platform olarak öne çıkıyor.
Code of Germany ve Tech4Germany tarafından desteklenen uygulamayı kullanmak için öncelikle bir profil oluşturmak gerekiyor. Sonrasındaysa kullanıcılar, alışveriş listelerini yakınlarındaki yardımcılarla paylaşabiliyor ya da alışverişe bizzat çıkmak istiyorlarsa yardımcı sürücü talebinde bulunabiliyor.
Bu tarz sosyal yardımlaşma girişimlerinin sayısı ise dünya çapında her geçen gün artış gösteriyor.
IFarm
Rus girişimciler tarafından Finlandiya menşeili olarak 2017 yılında kurulan IFarm, kullanıcılarına yenilikçi tarım teknolojileri sunuyor. Evden, ofisten, kısaca istenen her yerden “dikey çiftlikler” kurup modüler seracılık yapılabilmesine olanak sunan uygulama; geleneksel yöntemlere nazaran çok daha az su ve gübre tüketilmesini sağlıyor, aynı zamanda uzun süre depolamayı da mümkün kılıyor.
2020’de pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte uzaktan kumanda kontrolüyle SaaS çözümlü “IFarm Grow Tune” ürünü de satışa çıkarılan uygulamanın popülerliği son dönemlerde oldukça artmış bulunuyor.
Fakat sadece bu dönemde değil, Covid-19 geride kaldıktan sonra da akıllı tarım alanında talebin artacağı ve bu tarz uygulamaların daha da yaygınlaşacağı düşünülüyor.
Kaynaklar:
https://digitalage.com.tr/covid-19-do%CC%88neminde-one-cikan-giris%CC%A7imler/