Otomotiv teknolojilerinin en yoğun gelişim gösterdiği dönemlerden birinde yaşıyoruz. Geleceğin ulaşımının yapı ve metot bakımından bugünden farklı olacağı gün gibi ortada. Günümüz girişimlerinin üzerinde çalıştığı otomotiv teknolojileri ise henüz netleşmemiş geleceği bugünden tayin ediyor.

2016’nın ilk yarısı küresel anlamda otomotiv teknolojilerine yoğun bir ilgiye ev sahipliği yaptı. Dev firmalar yatırım güçlerini otonom araçlar alanında değerlendirmeye başlarken; yatırımcılar da otonom sürüş ve diğer otomotiv teknolojileri disiplinlerinde çalışan girişimlerin kapılarını daha sık çalmaya başladılar.

Hem yatırımcılar hem de dev firmalar otomotiv teknolojileri alanındaki faaliyetlerini artırırken, girişimlerin yaptıkları çıkışların da ivme kazandığı görülüyor.

CB Insights verilerinden yola çıkarak, 2012-2016 yılları arasında ilk çıkışını (exit) yapan otomotiv teknolojileri girişimlerini derledik. Yalnızca ilk çıkışlara odaklandığımızdan, halka arzından sonra satın alınan girişimleri listenin dışında bıraktık.

Çıkış gören alt disiplinler çeşitleniyor

Otomotiv teknolojileri alanındaki çıkışlar daha yeni ivme kazanmış olsa da, çıkışa ev sahipliği yapan alt disiplinler bir hayli çeşitleniyor.

Telematik disiplini bugüne kadar 500 milyon doların üzerinde çıkışa ev sahipliği yaparken; bunlardan ilki FleetMatics’in ekim 2012’de gerçekleştirdiği halka arz olarak gösteriliyor. FleetMatics geçtiğimiz ayın başında, otomotiv teknolojileri alanında bir hayli aktif faaliyet gösteren ABD’li telekom devi Verizon tarafından satın aldı.

Telematik alanında yaşanan bir diğer güncel çıkış ise video telamatik servisleri geliştiren Lytx’in, şubat ayında Şikago merkezli yatırım şirketi GTCR tarafından satın alınmasıyla yaşandı.

İleri görüş ve sürücü destek sistemleri geliştiren İsrail merkezli Mobileye ise 2014 yılında gerçekleştirdiği halka arzıyla 5,31 milyar dolar değerlemeye ulaştı.

Telematik: Telekomünikasyon ile enformasyon sözcüklerinden türetilen bir kelimedir. Telematik servisleri, trafik ile ilgili ve hedefe en kolay şekilde ulaşmada işe yarayacak bilgileri toplar ve araçlara iletir.

General Motors, otomotiv teknolojilerine en yakın ilgiyi gösteren devlerin başında geliyor ve mart ayında toplamda 1 milyar dolar harcayarak Cruise Automation satın almasını gerçekleştirdi. Cruise, alanının en iddialı girişimlerinden ve satın alma öncesinde Felicis Ventures, Spark Capital ve Qualcomm Ventures gibi jenerik şirketlerden yatırım almıştı.

2016 yılı, henüz olgunlaşmakta olan otomotiv siber güvenliği disiplinin ilk çıkışına şahit oldu. İnternete bağlı araç teknolojileri geliştiren Herman, motor kontrol üniteleri ve telematik sistemleri için güvenlik duvarları geliştiren TowerSec’i ocak ayında satın aldı.

2012 yılından bu yana bir düzine çıkış yaşayan otomotiv teknolojileri alanı, bunlardan beş tanesini yalnızca bu yılın geride kalan döneminde verdi.

Audi-BMW-Daimler konsorsiyumunun, Nokia’dan ayrılarak şirketleşen haritalama şirketi HERE’i 3,1 milyar dolar karşılığında 2015’in sonunda satın almasını da es geçmemek gerek. Bunun yanı sıra, sürücüsüz kamyonlar geliştiren Otto, ağustos ayının başında Uber tarafından satın alındı.

Otto’nun eski Google Haritalar ve sürücüsüz otomobil departmanı çalışanları kurucuları, belirlenen hedeflere ulaşabilmeleri durumunda, bugünün değerlemesiyle 680 milyon dolar ederindeki yüzde 1 Uber hissesine sahip olacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close