#Öneriyor – Some Carbon

Herkese merhaba! İTÜ Çekirdekli girişimciler, “Öneriyor” serimiz aracılığıyla kendilerini motive eden sözleri, takip ettikleri platformları, sektörleriyle ilgili trendleri ve daha birçok şeyi bizimle paylaşıyor! Girişimcilik yolunun henüz başındaysanız, bu yolda sorularınız ya da ilham almak istediğiniz noktalar varsa bu serimiz tam size göre! Bu hafta, endüstriyel CO2 emisyonlarını fabrika bacalarından alıp deniz üzerinde yeşil yakıtlara dönüştüren Some Carbon’un Kurucu Ortağı Doğan Çiçek, bizimle önerilerini paylaştı!
Kendinize sık sık hatırlattığınız, sizi motive eden bir cümle var mı?
Some Carbon olarak yaklaşık 2 yıldır girişimcilik ekosistemi içerisindeyiz. Kimyasal teknolojiler ile başladığımız bu yolculukta yaşadığımız zorluklarda bizi en çok motive eden durum hava kirliliğinde başlıca neden gösterebileceğimiz atık karbondioksit gazlarını dönüştürme üzerine geliştirdiğimiz teknolojiydi. Çıktığımız bu yolda bizi en çok motive eden cümle aynı zamanda mottomuz olan ‘’Dünyayı değiştirmeye karbondioksitten başladık.’’ diyebiliriz.
Girişimcilik serüveninizde size ilham veren kitaplar oldu mu ve hangileri?
Temel olarak kimya mühendisliğine sahip olduğumuz için aslında iklim teknolojileri ve sürdürülebilir dönüşüm konularına herkesten bir tık daha yakın olduğumuzu söyleyebiliriz. Bill Gates’in ‘İklim Felaketini Nasıl Önleriz’, MIT araştırmacısı Howard J. Herzog’in ‘Carbon Capture’ ve Hans-Werner Sınn’ın Yeşil Paradoks adlı kitaplarını sayabiliriz.
İzlediğinizde sizi motive eden filmler hangileri?
Motive eden filmin aksine ilham veren film olarak Ridley Scott tarafından yönetilen 2015 yapımı bilimkurgu türündeki ‘The Martian’ ‘olduğunu söyleyebiliriz.
Sizce 2023’de sektör trendleri neler olacak?
Dünyadaki en büyük paylara sahip sağlık ve enerji sektörlerinde ciddi gelişmeler olacağı söz konusu. Özellikle sağlıktaki yapay zeka ve enerjide yeşil dönüşüm konularında geçtiğimiz yıllarda sektör öncüleri tarafından başlatılan Ar-Ge yatırımları ve geliştirilen teknolojiler bu yıl çok ciddi bir ilerleme kaydedecek. Kendi alanımızda ise çimento ve demir-çelik sektöründe karbondioksit dönüşüm teknolojilerine oldukça büyük bir ilgi var.
Rol model olarak gördüğünüz kişi ya da kanaat önderleri var mı?
Öğrenim gördüğümüz Hacettepe Üniversitesi’nde ve endüstrideki iş birlikçilerimizden rol model aldığımız kişiler var. Bilime ve girişimciliğe bakış açıları ve bize olan sonsuz destekleri
bizim bu sürede bu aşamaya gelmemizde oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. En kesin olarak söyleyebileceğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyebiliriz.
Girişiminiz için ilk adımı atmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?
Üniversite aldığımız kimya mühendisliği ve makine mühendisliği eğitimleri bizi dünyanın en trend konularından biri olan karbondioksit dönüşüm teknolojilerine sürükledi diyebilirim. Ülkemizdeki sanayinin her yıl %15’den fazla büyümesiyle de bu problemin üzerine çok kafa yorduk. 2021 yılında bu soruna karşı hem ülkemize hem de dünyaya bu problemle başa çıkabileceğimizi düşünerek inovasyon ve sürdürülebilir bir teknoloji ile katkı sağlamak istedik. Ekibimizin içerisindeki ekip sinerjisi ve multi-disipliner yapı da yolculuğa başlamamızda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Girişimcilik yolunda İTÜ Çekirdek size neler kattı?
Yaklaşık 2 yıldır devam eden girişimcilik ekosisteminde ilk olarak İTÜ Çekirdek ile tanışmamız Big Bang Startup Challenge 2022 ile oldu. Yarışma öncesindeki mentörlük ve eğitim süreçleri bize ve ekibimize çok büyük faydalar sağladı. Daha sonrasında yarışma sürecinde etkinlik alanında network ve ciddi bir tecrübe edindik. Son 71 girişimde 10. Sırada yer alarak yarışmadan ayrılmak bize çok büyük bir motivasyon sağladı. Ar-Ge proje desteği ve Fikri ve mülkiyet hakları desteği gibi birçok daha destek tarafımıza sağlandı. Some Carbon olarak İTÜ Çekirdek girişimci olmaktan oldukça mutluyuz.
Sizce başarıya ulaşmanın yolu ya da yolları neler?
Genel anlamda başarıya ulaşmanın yolları aslında belki klişe olacak ama çok çalışmak ve kendinizi her zaman daha fazla geliştirmek diyebiliriz. Ama bizde başarıya ulaşmak, karşılaşılan zorluklara karşı ne kadar güçlü olduğunuzla ilgili değil de zorluklardan ne kadar az sürede ayağa kalkarak işinize odaklanabildiğinizle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Eleştiriye her zaman açık olmak ve her sabah uyandığınızda gerçekleştirmek istediğiniz projeye inanarak kalkmak en olması gereken yollardır.