Herkese merhaba! İTÜ Çekirdekli girişimciler, “Öneriyor” serimiz aracılığıyla kendilerini motive eden sözleri, takip ettikleri platformları, sektörleriyle ilgili trendleri ve daha birçok şeyi bizimle paylaşıyor! Girişimcilik yolunun henüz başındaysanız, bu yolda sorularınız ya da ilham almak istediğiniz noktalar varsa bu serimiz tam size göre! Bu hafta, makine çevirisini yapan girişimimiz Lugath‘ın Kurucu Ortakları Orçun Ülgen ve Burak Arslan önerilerini paylaştı.

Kendinize sık sık hatırlattığınız, sizi motive eden bir cümle var mı?

“Rekabet etmeyin, rekabeti anlamsız hale getirin. Daha fazla değer sağlamaya odaklanın, rekabet gücünüz kendi başının çaresine bakacaktır.”

Chan Kim- Blue Ocean Strategy

Takip ettiğiniz, size ilham veren web sitesi, blog gibi platformlar hangileri?

Steve Blank’in eğitimlerini takip ederek startup dünyasına giriş yapmak belki de atabileceğiniz en iyi ilk adım olabilir. Çünkü sonrasında aldığınız her eğitimde, Steve Blank’i mutlaka hatırlayacaksınız. Ayrıca Y-Combinator’ın Startup School programı gerçekten harika. Her startup kurucu ya da kurucu ortağının bu platformdan yararlanmasını kesinlikle tavsiye ediyoruz. Lean startup kavramını farklı pencerelerden çok iyi anlattıkları birçok makale ve eğitim serisi sunuyorlar.

Sizce 2022’de sektör trendleri neler olacak?

2021 yılı sürdürülebilirlik yılıydı. Önümüzdeki yıl da bu konuyla ilgili kaygıların devam edeceğini düşünüyoruz. Daha az kaynak ile verimli operasyonlar yürütmek her zamankinden daha önemli olacak.

Önümüzdeki 10 yılda sektörünüzde ne gibi gelişmeler yaşanmasını bekliyorsunuz?

Çeviri endüstrisi tarihin en eski sektörlerinden birisi. 60 milyar dolarlıkbu dev pazar her yıl %7 oranında büyüyor. Makine çevirisi sistemleri ise bu pazarı süratle baskılamaya başladı ve her yıl %25 oranında büyüyor. 2027 yılına kadar makine çevirisi pazarında minimum 3 kat büyüme bekleniyor. Kendi uzmanlık alanları olan makine çevirisi sistemleri artık bu endüstrinin ana trendi ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu durumu fazlasıyla hissedeceğiz. Teknolojinin ilerlemesi ve bu sistemlerin geliştirilmesinde kullanılan tekniklerin değişmesiyle birlikte, çevirmenlere daha az ihtiyaç duyacağımız bir dönem süratle yaklaşıyor. Eğer kurumlar bu trende ayak uydurur ve kendilerini bu yönelim doğrultusunda hazırlayabilirlerse, uzun vadede kaynaklarını daha etkin kullanarak piyasa rekabetinde daha başarılı olacaklardır. Dünyanın en önemli yatırımcılarının ve iş adamlarının her zaman söylediği gibi, “Never fight the trend, trend is your friend!”

Lugath olarak girişiminiz için ilk adımı atmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

İlk adımı atmak sanıldığı kadar zor değil. Herkes için doğru ekip, doğru proje ve doğru zamanı bulmak en zor şey. Yerli ve yabancı birçok kurumsal firmada uzun yıllar çalışmış bir ekip olarak daha fazlasını yapabileceğimize inandığımızda harekete geçmeye karar verdik. Şanslıyız ki hepimiz aynı proje için, kendine güvenen bir ekip olarak aynı zamanda harekete geçebildik.

Girişimcilik yolunda İTÜ Çekirdek size neler kattı?

İTÜ Çekirdek birçok konuda farkındalığımızı artırdığı gibi kendimizi farklı kitlelere anlatabilmek için de birçok fırsat sundu ve sunmaya devam ediyor. Onlarca girişim arasından seçilerek Big Bang 2021 Top 20 sahnesine kadar kendimizi taşıyabildiğimiz için ayrıca çok mutluyuz. Mentorlarımıza ve İTÜ Çekirdek ekibine destekleri için çok teşekkür ediyoruz.

İzlediğinizde sizi motive eden filmler hangileri?

Belki onlarca film sayabiliriz ama ilk üçe The Big Short, Catch Me If You Can ve The Wolf of Wall Street’i koyabiliriz. Hatta The Wolf of Wall Street’teLeonardo DiCaprio ile Jon Bernthal arasında geçen “Sell me this pen” sahnesinin capsleri her satış öncesi gözümüzün önüne geçiyor.

Sizce başarıya ulaşmanın yolu ya da yolları neler?

Bizim için startup başarısının tek kriteri ürün-pazar uyumudur. Pazardaki müşterilerin ürün deneyimi çok önemlidir. Eğer ürününüz olmadığında hayatlarının ne kadar zorlaşabileceğini düşünen ve giderek büyüyen bir müşteri kitlesine sahipseniz, doğru yoldasınız demektir. Ancak ürün-pazar uyumunu yakalamak zaman alacaktır. Önemli olan hızlı deneyip hızlı yanılmaktır. Çünkü zaman, özellikle erken aşama startuplar için en değerli sermayedir.

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close