1976 yılında mühendis arkadaşı Steve Wozniak ile kurduğu Apple’da yaptıklarıyla kişisel bilgisayar devriminde büyük rol üstlenen Steve Jobs,  7 yıl boyunca mücadele ettiği pankreas kanserine 5 Ekim 2011’de yenik düştü.

56 yaşında hayatını kaybeden Steve Jobs, kariyerinde birçok büyük başarı yakaladı. Apple’dan kovulduktan sonra NeXT ve Pixar ile yeni maceralara atılan Jobs, dönüp dolaşıp yine kurduğu şirketin başına geçti.

Jobs, dünyadaki tüm girişimciler için bir ilham kaynağı. Aramızdan ayrılışının 4. yıl dönümünde, ondan bizlere kalan dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Apple ve kendini kanıtlamış girişimcilik anlayışı.

Derlediğimiz birkaç unutulmaz sözüyle Steve Jobs’ı hatırlayalım:

1. “Başarılı girişimcilerle başarısız girişimcileri birbirinden ayıran şeylerin yarısının sadece sabır olduğunu gördüm.”

2. “Yaratıcılık, sadece nesneleri birbirine bağlamaktır. Yaratıcı yeteneklere sahip insanlara bir şeyi nasıl yaptıklarını sorduğunuzda, bu konuda biraz suçlu hissediyorlar, çünkü aslında onlar bir şey yapmadılar, sadece bir şeyler gördüler.”

3. “Ürünleri odak gruplarına göre tasarlamak gerçekten zordur. Çoğu zaman insanlar, siz onlara gösterene kadar neye ihtiyaç duyduklarını bilmezler.”

4. “Öleceğinizi hatırlamak, kaybedeceğiniz şeyler olduğu tuzağına düşmenizi engellemenin en iyi yoludur. Kalbinizi izlememek için bir neden yoktur.”

5. “Kalitenin ölçü aracı olun. Bazı insanlar, mükemmelliğin beklendiği ortamlara alışık değildir.”

6. “İleriye bakarak noktaları birleştiremezsiniz; bunu sadece geriye bakarak yapabilirsiniz. Bu yüzden noktaların gelecekte bir şekilde birleşeceğine güvenmelisiniz. İster kader deyin, ister karma – Bir şeye güvenmelisiniz. Bu yaklaşım beni hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı. Hayatımın değişmesi buna bağlıydı.”

7. “İşiniz, hayatınızın büyük bir bölümünü dolduracak. Gerçekten tatmin bulmanın tek yolu ise yaptığınız işin harika bir iş olduğuna inanmaktır. Harika bir iş yapmanın tek yoluysa, yaptığınız işi sevmektir. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin. Yetinmeyin. Kalple ilgili tüm meselelerde olduğu gibi, onu bulduğunuzda bunu fark edeceksiniz. Her harika ilişkide olduğu gibi, yıllar geçtikçe daha iyi bir hale gelecektir. Bu yüzden bulana kadar arama devam edin. Yetinmeyin.”

8. “Mezarlıktaki en zengin insan olmanın benim için bir anlamı yok. Gece harika bir iş çıkardığımı düşünürek uyumak… İşte bunun bir anlamı var.”

9. “Yaptığımız şeyler kadar yapmadıklarımızdan da gurur duyuyorum. Yenilik, bin şeye hayır demektir.”

10. “Bir şey yaptığınızda iyi bir sonuç alırsanız, bir başka iyi şey daha yapın ve ona çok uzun süre takılıp kalmayın. Bir sonrakinin ne olacağını düşünün.”

11. “Apple’dan kovulmak hayatımda başıma gelen en iyi şeydi. Başarılı olmanın ağırlığı, yeni başlayanın hafifliğiyle yer değiştirdi. Hayatımın en yaratıcı dönemlerinden birine girmemi sağladı.”

12. “Kalite, nicelikten daha önemlidir.”

Steve Jobs’ın yaşam öyküsünü, Walter Isaacson tarafından kaleme alınan Steve Jobs isimli resmi biyografisinden okuyabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close