Sosyal medyanın farkındalığımızı artırdığı konulardan biri kesinlikle kediler. ReelSEO.com tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2018 yılına kadar sadece Youtube aracılığyla 2 milyondan fazla kedi videosu paylaşıldı ve videolar toplamda 25 milyar kez izlendi.

Sevimli oldukları kadar sakinleştirici özellikleriyle de bilinen kedilerin bir başka özelliği ise dünyanın dört bir yanında birçok kütüphanede misafir ediliyor olmaları. Önceleri kütüphaneciler tarafından kitapları kemirgenlerden korumak amacıyla “istihdam” edilen kütüphane kedileri, konukseverlikleriyle de ziyaretçilerin ilgilisini toplayarak bulundukları kütüphanelerin ziyaretçi sayılarına önemli katkılar yapmışlar.

Okuryazarlıklarıyla ünlü kütüphane kedilerinden bazıları ise şöyle:

Dewey:

Amerika Birleşik Devletleri’nin Iowa eyaletindeki Spencer beldesi kütüphanesinde görevli olan Vicki Myron’ın asistanının, 18 Ocak 1988’de dondurucu bir kış gecesinde, kütüphane binasının arkasındaki bir kitap geri dönüşüm kutusundan gelen sesleri takip etmesi sonucu, kitapların arasında küçücük bir yavruyken bulunan Dewey, 19 yıl boyunca Spencer kütüphanesinin en sadık çalışanlarından biri olarak hayatına devam etti. Ünü tüm dünyaya yayılan Dewey’nin anısına yazılmış “DEWEY, The Small Town Library Cat Who Touched The World” adında bir kitabı da bulunuyor.

Kuzya:

2012 yılında Rusya’nın Krasnodar bölgesindeki Novorossiysk şehrinin kütüphanesinin giriş kapısında bir sonbahar günü bitkin halde bulunan Kuzya, kütüphane görevlileri tarafından sahiplenilse de Rusya yasalarına göre ortak kullanım alanında yaşayabilmesi için bir pasaporta ihtiyaç duyuluyordu. Evrakların tamamlanmasının ardından dünyanın ilk kedi memuru olarak işe alınan Kuzya, kütüphaneye gelenleri karşılamakla sorumlu olarak görevlendirildi. Görevindeki üstün başarıları sayesinde yöneticileri tarafından kısa sürede asistan kütüphaneci olarak terfi etti.

Baker ve Taylor:

Amerika Birleşik Devletleri’nin Nevada eyaletinin Minden kasabasındaki Douglas County Kütüphanesi’nde kütüphane görevlisi Jan Louch tarafından, fare istilasına uğrayan kütüphaneyi kurtarmak amacıyla işe alınan Baker ve Taylor, esas ünlerini kütüphaneler için ürün tedariği yapan Baker and Taylor firması tarafından markanın maskotları yapılmaya karar verildikten sonra kazandılar. 1994 ve 1997 yıllarında görevlerini hakkıyla yerine getirmenin gururuyla aramızdan ayrılan Baker ve Taylor, Douglas County Kütüphanesi’nin duvarlarını süsleyen posterleri, adlarına yazılan kitapları ve kütüphane bahçesinde adlarına dikilen levhalarıyla hala saygıyla anılıyorlar.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close