Akıllı telefonların gelişiyle birlikte son kullanıcı pazarından çıkmak durumunda kalan Nokia, haberleşme teknolojilerinde ise halen güçlü bir patent portföyüne sahip. Şirket yeni açıklanan 5G standartlarıyla birlikte katkı sağlayan patentler üzerinden gelir elde edebilecek. Şirket satılan 5G’li cihazlardan 3 avro patent geliri elde etmeyi hedefliyor. 

5G standartlarının belirlenmesinde dünyanın önde gelen haberleşme teknolojisi geliştiricileri bir arada çalışmıştı. Bu alanda birçok çalışmaya ve buluşa imza atan şirketler, böylece standartların belirlenmesine ciddi katkılar sağladılar. Bu durumun bir sonucu olarak 5G’ye geçiş sürecinde kurulacak altyapılarda ve bu altyapıları kullanacak cihazlarda firmaların patentli teknolojileri kullanılacak. Firmalar da gelecekte bir patent savaşının ortaya çıkmasını önlemek ve şeffaflık adına patent ücretlerini duyuruyorlar.

5G standartlarının belirlenmesinin ardından Nokia, Ericsson, Qualcomm ve Huawei gibi şirketlerin patentlerinin üreticiler tarafından kullanılma ihtimali karşılığında belirledikleri ücretleri açıkladılar. Nokia, akıllı telefonlarda kullanılacak patentleri karşılığında üreticilerden telefon başına sabit 3 avroluk ücret talep edeceğini duyurdu. Şirket akıllı telefon departmanını satmak zorunda kalsa da yılların ar-ge birikimi ve know how sayesinde halen 5G üzerinde değerli patentlere sahip.

Bir başka önemli üretici Qualcomm da mobil cihazlar için geliştirdiği modem yongalarından gelir elde edecek. Son dönemde Apple ile ciddi bir gerginlik yaşayan şirket bir sonraki iPhone’da yer alacak mı bilemiyoruz . Fakat Qualcomm’un hedefi üreticilerden cihaz ücretinin %2,75’i ila %3,25’i arasında bir gelir elde etmek. Ancak bu rakam 13 doları aşmayacak. Ericsson ise cihaz başına 2,5 ile 5 dolar arasında bir patent ücreti talep edecek.

Tüm üreticilerin patent talepleri toplandığında cihaz başı patent maliyeti 21 doların üzerine çıkıyor. Üstelik bu rakamın içerisinde henüz bir patent ücreti duyurusu yapmayan Huawei’nin maliyeti yer almıyor. Dünyada şimdiye kadar 921 milyon adet 4G LTE’li telefon satıldığını düşünürsek, 5G’li cihazların adedi de kısa bir sürede bu seviyelere ulaşacaktır. Dolayısıyla patent sahibi şirketler bu noktadan ciddi gelirler elde edecek.

Bu durum uzun vadeli ar-ge yatırımları ve patent sahibi olmanın değerini de ortaya koyuyor. Nokia yakın zamanda Avrupa Birliği fonundan aldığı yardımda yaklaşık 500 milyon dolarlık bir kaynak yaratmıştı. Avrupa Birliği, Çinli ve Amerikalı rakipleri karşısında kendi şirketlerini (Nokia ve Ericsson) destekleme yönüne gidiyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close