Wall Street, Broadway ve Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ne ev sahipliği yapan New York; genellikle dünyanın kültürel, finansal ve medya başkenti olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda ABD’nin en kalabalık şehri de olan New York’ta 8,5 milyondan fazla insan yaşıyor ve bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.

Bu durum, yüksek enerji tüketimi ve karbon ayak izini de beraberinde getiriyor. New York’un yalnızca 2020 yılında yoğun ulaşımdan ve elektrik kullanımından kaynaklı 50 milyon tondan fazla karbondioksit salınımı gerçekleştirdiği biliniyor.

Ancak New York’ta umut vadeden gelişmeler de yaşanıyor. LED ışık projelerinden su sızıntısı tespit sistemlerine ve akıllı çöp kutularına kadar çok sayıda yeni projeyle New York akıllı şehir girişimleri; diğer büyük şehirlerin de artan nüfus, karbon emisyonları ve diğer çevresel etkileri ele almalarının yolunu açıyor ve örnek oluyor.

Akıllı Şehir Nedir?

 Akıllı şehir; enerji verimliliğini artırmak, sera gazı emisyonlarını en aza indirmek ve bir şehirdeki vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirmek için IoT ve bilgi iletişim teknolojileri dahil olmak üzere, veri paylaşımlı akıllı teknolojilerin benimsendiğini gösteren bir kavram olarak tanımlanıyor.

Bir şehrin çevresindeki hava kalitesini ölçen sensörler, yenilenebilir enerjiyle çalışan binalar, temassız ödeme teknolojisi ve şehir çapındaki elektrikli araç şarj istasyonları akıllı şehir teknolojileri arasında ilk akla gelenler olarak gösterilebilir.

New York Akıllı Şehir Teknolojileri

 Teknoloji; küreselleşmiş bir şehir olarak rekabetçi kalabilmek için daha iyi hizmetler sağlamanın yanı sıra, yeni iş fırsatları ve yatırımları çekmesi yönünden de New York’un ekonomik büyümesi açısından önemli rol oynuyor. Bu nedenle, New York akıllı teknolojiler ve akıllı şehir kavramlarını benimseme konusunda, diğer büyük şehirlere oranla bir adım önde bulunuyor.

New York’ta uzun yıllardır, bu konuda önemli adımlar atılmaya devam ediliyor. 2013 yılında, 16 şehir kurumuna ait 650’den fazla binada LED aydınlatma güçlendirme projelerinin gerçekleştirildiği Hızlandırılmış Koruma ve Verimlilik (ACE) programı başlatıldı. Sonuç olarak, program 900 metrik tonun üzerinde sera gazı emisyonunun önlenmesine yardımcı oldu ve yılda 800 bin ABD dolarından daha fazla tasarruf sağlandı.

Son dönemde ise su tüketimini ve atık suyu azaltmak da şehrin gündemlerinin başında yer alıyor. New York’ta her gün 1 milyar galon su kullanılıyor. NYC Çevre Koruma Departmanı, bu durumla mücadele amacıyla, suyun nasıl kullanıldığını anlamak için büyük ölçekli bir Otomatik Sayaç Okuma sistemi kurdu ve sistem, tüketimde anormal artışlar tespit ettiğinde olası su sızıntıları konusunda müşterileri uyardı. Program, vatandaşların su faturalarının düşürülmesine yardımcı oldu ve 70 milyon ABD dolarından fazla tasarruf sağlandı.

Atık konusunda da önemli adımlar atılan New York’ta her gün 10 bin tondan fazla çöp toplanıyor. Çöp taşmalarını ve lojistik sorunları önlemek amacıyla ise şehrin her yerine “BigBelly” olarak adlandırılan akıllı çöp ve geri dönüşüm kutuları yerleştirildi. Güneş enerjisiyle çalışan çöp kutularında aynı zamanda; kutunun ne zaman dolduğunu veya koku yayılmaya başladığını algılayan çipler bulunuyor. Bidonlarda ayrıca, geleneksel çöp kutularından beş kat daha fazla atık tutabilen çöp sıkıştırıcılar yer alıyor. Akıllı çöp kutularının, kullanıma sunuldukları zamandan bu yana çöp kamyonlarının yolda geçirdiği süreyi azaltarak emisyonları azaltmanın yanı sıra çöp toplama verimliliğini de %50-80 oranında iyileştirdiği belirtiliyor.

Şehirdeki pek çok ilçeye 2020 yılında, akıllı sensörler yerleştirildi. Sensörler; topladıkları verilerle trafik akışının düzenlenmesi, temiz su sızıntısı tespiti, LED kapalı tarım lambaları ve gelişmiş hava kalitesi izleme gibi pek çok alanda enerji tasarrufuna katkı sağlamaya devam ediyor.

Şehirde aynı zamanda telefon kulübelerinin yerine temassız teknolojiye ve WiFi’a sahip akıllı hub’lar yer alıyor. Trafik sıkışıklığını ve emisyonları azaltmaya yönelik araba paylaşım hizmetleri de New York’ta gün geçtikçe popülerleşiyor.

Doğal kaynakları korumak, çevresel etkileri azaltmak ve nüfusun yaşam kalitesini artırmak için üst düzey çaba sarf edilen New York’ta; şehrin açık veri kümelerini en iyi şekilde kullanan uygulamalar için yıllık bir yarışma düzenleniyor. Şehirde, akıllı teknoloji yeniliklerini ve çözüm tabanlı girişimleri desteklemeye yardımcı olan kuruluşlar da bulunuyor.

Özetle, New York; dünyanın en yoğun nüfusa, enerji tüketimine ve karbon emisyonuna sahip şehirlerinden biri olmasına rağmen durumu tersine çevirmek için önemli teknolojik adımlara ev sahipliği yapıyor  ve bu başarısıyla dünyadaki pek çok büyük şehre ilham oluyor.

Şehrine inovasyon katacak teknolojiler mi geliştiriyorsun?

Kentine inovasyon katacak teknolojinle İTÜ Çekirdek’e gel, İBB – İstanbul Planlama Ajansı desteğiyle girişimin gelişsin! İTÜ Çekirdek Teknolojik Kentler Programı ile kentine inovasyon katacak teknolojiler geliştiren girişimciler destekleniyor. Senin de şehrine inovasyon katacak bir teknolojin varsa bu program tam sana göre, hemen başvur.

 

Kaynak: https://earth.org/new-york-smart-city/

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close