NASA, geçtiğimiz hafta Mars gezegenine bir helikopter göndermeyi planladığını duyurdu.

Mars Helikopteri olarak adlandırılan helikopterin oldukça küçük ve otonom olduğu açıklandı. Eğer planda bir değişiklik olmazsa bu küçük helikopter Mars’ın 2020 yılında Mars’a fırlatacağı uzay aracı ile buluşacak. Helikopyer Mars’ın atmosferinin Dünya’nınkinden 100 kat daha ince olduğu yerlerde uçmayı deneyecek.

Mars Helikopteri’nin tasarımı son dört yıldır NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda yapılan çalışmalarda yer alıyordu. Fakat bu aracın Mars’a gönderilip gönderilmeyeceği hakkında net bir bilgi yoktu. Helikopterin gönderilmesi için NASA’nın bu teknolojinin gerçekten mümkün olup olmadığını ve ajansın bütçesinin bunu karşılayıp karşılamayacağını belirlemesi gerekiyordu. Spaceflight Now‘a göre NASA helikopterin artık Mars semalarında uçuşa geçmesini istiyor.

Helikopterin Mars 2020 aracı ile buluşması planlasa da helikopterin uçamama ihtimali oldukça yüksek. Ancak böyle bir olumsuzluk yaşansa bile bu Mars 2020 aracının genel misyonunu etkilemeyecek. Fakat eğer helikopter uçabilirse Kızıl Gezegenin eşsiz kuş bakışı manzarasını ve daha önce hiç yakalanması görüntülerin yakalanması mümkün olacak. Bu da önümüzdeki yıllarda Mars’a uçan başka araçlar gönderilebilmesi anlamına gelebilir.

Mars’ın atmosferi gezegenimizin atmosferinden 100 kat daha ince olduğu için JPL’deki mühendisler helikopterin uçabileceği en iyi kombinasyonu bulmaya çalışıyordu. Daha net bir ifadeyle helikopterin şekli ve ağırlığı Mars’ta uçmaya elverişli olmalıydı. Sonunda mühendisler helikopter için en uygun ağırlık ve şekli buldu. Mars Helikopteri 1,8 kilogram ağırlığında ve bir beysbol topu büyüklüğünde olacaktı. Aynı zamanda helikopter normal bir helikopterden 10 kat daha hızlı dönen çift pervanelere sahip olacak.

Mars Helikopter’inin seyahat planı Mars 2020 aracının alt tarafına bağlı uçması. Gezici Mars 2020 gezegenin yüzeyine indiğinde helikopterin aracın alt kısmına yerleşmesi gerekiyor.  Ancak helikopter her ne kadar gezici araca bağlı olsa da uçuşlarını tamamen kendi başına yapacak. Dünya ile Mars arasında oldukça uzun mesafe olduğu için helikoptere komut göndermek birkaç dakika sürecektir. Sonuç olarak. Araç 30 gün içinde 5 otonom uçuş yapmaya çalışacak. Gezilerin 90 saniyeye kadar çıkması bekleniyor.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, NASA’da ilklerin gurur verici bir geçmişi olduğunun altını çizerek başka bir gezegenin gökyüzünde uçan bir  helikopter fikrinin oldukça heyecan verici olduğunu ifade etti.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close