Ülkemizdeki yerli girişimcileri desteklemek için oluşturulmuş bir proje olan Arıkovanı proje lideri Salih Zeki Çimen ve şu an hala Arıkovanı web sitesinde desteklenmeyi bekleyen, kaybolmuş evcil hayvanlar için elektronik tasma üreten Koala Akıllı Tasma kurucusu Furkan Baskak’ın konuk olduğu İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye’de bu hafta Deniz Tunçalp moderatörlüğünde kitlesel fonlama üzerine konuşuldu.

Kitlesel fonlama ABD’de ortaya çıkmış, Avrupa’ya yayılmış ve bugünlerde ülkemizde de yaygınlaşmış bir kavram. Peki nedir bu kitlesel fonlama? Belli bir fikri, projeyi, amacı desteklemek için kalabalıkların teker teker ufak paraları yatırarak üst üste koyup büyük paralar haline getirmesi. 2009 yılında Amerika’da Kickstarter örneğiyle başlayan akım, bugün geniş kitlelerin kullandığı bir destek platforma dönüştü ve pek çok ülkede örneklerinin yayılmasını sağladı.

kitlesel-fonlama-1Kitlesel fonlama farklı yöntemlerle işleyebiliyor. Salih Zeki Çimen “İlk yöntem olarak hiçbir karşılık beklemeden bağış usulü olarak bir fikre destek olabiliyorsunuz. Örneğin Balıkesir Gönen ilçesindeki bir köy için güneş panelleri geliştirip, köy halkına hediye ettik ve karşılığında hiç bir beklentimiz olmadı. Bunu Türkiye’de sadece bağış toplayabilen belirli kurumlar ile gerçekleştirebilirsiniz.”

İkinci yöntem olarak hisse karşılığında kitlesel fonlama yapabilirsiniz. İlerde çok büyüyeceğini düşündüğünüz bir projeye desteğiniz oranında hisse alıyorsunuz. Şu anda Türkiye’de yapılması yasal olmayan bu finansman türü için hükümet çalışmaya başladı. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yakınlarda yaptığı açıklama ile kitlesel fonlama konusunda kanun çalışmalarının birkaç aya tamamlanabileceğini belirten bir açıklama yaptı.

Arıkovanı proje lideri Salih Zeki Çimen, şu an kendi platformlarında ön sipariş aldıklarını açıklıyor. Ürünü henüz piyasaya çıkmamış fakat prototipi hazır olan projeler, kalıp yaptırmak ya da toplu sipariş verebilmek için çok sayıda müşteriyi toplayarak ihtiyaçları olan miktarı toplamaya çalışıyor. 1 müşteriyle işe başlayamayacak ama 1000 müşteri ile yola çok daha kolay devam edebilecek girişimciler için ideal bir fonlama sistemi. Bu sayede girişimci yapacağı işin tutup tutmayacağını da anlayabiliyor. Bir erken uyarı, yola çıkmadan bilgi alınabilen bir platform olarak da düşünülebilir. İstatistiklere bakıldığında kitlesel fonlama sistemindeki her 100 projeden sadece 25’i destek alabiliyor. Büyük projelerin birçoğunun başarısız olduğu ve müşterilerinden aldıkları geri bildirimlerle projelerini evrimleştirdikleri açıkça görülüyor.

Projenizi destekleyicilerinizle beraber geliştirebileceğiniz, internet devriminin popülerleştirdiği kitlesel fonlama ve Koala Akıllı Tasma hakkında daha geniş bilgi için İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye radyo kaydımızı dinleyebilirsiniz:

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close