Mobil oyun endüstrisi 2015 yılında 29 milyar USD getiri sağladı. Yükselmeye devam eden bu sektörün 2018 yılında 49 milyar USD dolayında getiri sağlaması bekleniyor. Mobil cihazlar çok hızlı gelişiyor ve oyun sektörü bu değişime ayak uydurmak zorunda. Birkaç yıl sonra mobil oyun sektörünün nasıl olacağını bilmek çok zor olsa da 2016 yılında oyun endüstrisini nelerin etkilediği kabaca tahmin edilebilir.

Mobil markalaştırma

Nintendo’nun Pokemon GO gibi bir yapımla mobil alana girmesi ve varolan marka bilinirliğini mobile taşıması, diğer oyun yapımcılarını bilinirlik telaşına sokabilecek büyüklükte bir etkiye sahip. Her yapımcı, kendi karakterlerinin farklı platformlarda da tanınabilmesi için elinden geleni yapacaktır.

Kullanıcı edinim maliyetlerinin şimdiden fırlaması, kısa vadede pazarlama harcamalarının yüksek olmaya devam edeceği anlamına geliyor. Bu durumun başka bir yorumlaması da yayıncı başına daha az, ancak daha büyük ve genişletilebilir mobil oyunlar görmemiz demek. Böylece oyun geliştiricileri pazarlama giderlerini makul ölçüde tutarken marka bilinirliklerini arttırmaya çalışacaklardır. Mobil oyun geliştiricileri, zamanında konsol geliştiricilerinin yaptığı gibi seri oyunlar çıkarma yolunu tercih edecekler.

Kullanıcı edinme sürecini hızlandırmak adına ünlüleri de uygulama mağazalarında görmeye başladık, Kim Kardashian ve Taylor Swift bunlardan yalnızca birkaçı. Ünlülerin oyuna dahil olmasının başka bir kolaylaştırıcı etkisi de sosyal medya kanalları üzerinden çok daha hızlı ve etkili pazarlama yapılabilmesi.

Bağlantısallık

Amerikalı Cornell Üniversitesi’nin 2015’te yaptığı bir araştırmaya göre mobil oyunlarda en etkili parasallaştırma şekli çok oyunculu oyunlar tasarlamaktan geçiyor. 2015 yılında oyun içi yazışmalar artık norm haline geldi, 2016’da da bu trend devam edecek ve çevrimiçi çeviri yazılımlarının da desteğiyle dil ayırtetmeksizin oyuncuların birbirleriyle iletişim kurabilmesi sağlanacak. Bu da oyuncuların oynadıkları oyuna ve çevreye alışmasına, oyuna daha bağlı olmalarına ve dolayısıyla daha fazla gelir yaratmalarına yardımcı olacak.

Oyuncuların kendi aralarında yarattıkları Skype grupları ve oyun taktikleri de bu durumun kanıtı. Oyuncuların elindeki her bilgi, geliştiriciler için bir gelir kapısına dönüşebilir.

F2P

Oyuncuların oyuna “dahil” edilmesi süreci bu yıl da tamamen ücretsiz olacak. F2P (ücretsiz oynama), Minecraft haricinde çoğu oyunda gözlemlediğimiz bir taktik. Minecraft’ın artısı ise mobil platforma geçmeden önce hemen her platformda zaten oynanıyor olması, bu sayede Minecraft mobilde oyuncu edinme gibi bir sorunla karşılaşmıyor. F2P modelinin ne kadar önemli olduğunu anlamak için Mountain Valley örneğine bakılabilir. Genişleme paketi için 2 dolar fiyat biçen bu oyun, harika olsa da oyuncular tarafından benimsenmeyen ve pahalı bulunan genişleme paketi nedeniyle büyük tepki gördü.

Bir diğer nokta da birkaç türün birleşmesinden oluşan ve F2P parasallaştırmasını doğal olarak destekleyebilen türdeki oyunlar. Büyük oyun stüdyolarının bilinirliği yüksek oyunları mobil pazara taşıması ve büyük pazarlama bütçeleri ayırması, geliştiricilerin aynı anda hem yatırımcı beklentilerini karşılama hem de Clash of Clans kadar başarı yakalama telaşına girmesine neden oldu. Geliştiricilerin bu durumdan çıkış yolu ise, birkaç oyun türünü birleştirmek olabilir. Örneğin MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) tarzı oyunların popülerliği artıyor ve bu tarz oyunlar çok büyük bir F2P potansiyeline sahipler. Bunun başlıca nedeni “savaşların” tıpkı mobil kullanıcıların kullanım düzeni gibi “kısa ve basit” bir formata sahip olması.

Ayrıca MOBA oyunlarının elektronik spora dönüşebilme şansı da oldukça yüksek (örneğin Vainglory). League of Legends’ın MOBA modeli üzerinden para kazanmaya ihtiyacı olmadı ancak eğer bu yolu seçselerdi çok daha büyük bir kâr elde edebilirlerdi.

Oyun geliştiricileri kesinlikle buradaki modelleri dikkate almalı ve uygun bir parasallaştırma stratejisi belirlemeliler. Önemli olan kısa zamanda büyük bir oyuncu kitlesine ulaşmak, oyuncu kitlesini genişletirken var olan kullanıcıların oyuna bağlılığını arttırmak ve zararsız görünen bir parasallaştırma yöntemi geliştirmek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close