MIT’in CSAIL Laboratuvarı ilgi çekici bir projeye imza attı. İsrafı önlemek isteyen araştırmacılar üç boyutlu yazıcıda sonradan renk değiştirme özelliğine sahip nesneler üretti. Eğer bu teknoloji yaygınlaşırsa aynı nesnenin farklı renklerini üretmek için birden fazla baskı yapmaya gerek kalmayacak.

Yeni malzemelere ihtiyaç duymadan mevcut ürünleri güncellemenin bir yolu olup olmadığını sorarak yola çıkan ekip yanıtı üç boyutlu baskı yöntemlerinde bulmuş.

İşlem, sıvı reçineyi sağlam bir nesneye yerleştirmek için UV ışığı kullanan bilindik üç boyutlu baskı süreci üzerine inşa edilmiş. Burada yeni olan şey ise fotokromik boya kullanımı. Baskı sırasında eklenen fotokromik boya sayesinde mürekkepler maruz kaldıkları ışık türüne göre farklı renkler veren yüzeyler oluşturuyor. “ColorFab” olarak adlandırılan bu teknoloji oldukça standart bir üç boyutlu baskının üretim kuralını benimsiyor.

Bu teknoloji ısı ile renk değiştiren Hypercolor gömleklere benzemiyor. Ayrıca e-ink teknolojisi de bu yeni teknolojiyle kıyaslanabilecek seviyede değil. e-ink çok az rengi destekliyor ve ekran üzerinde kullanılabiliyor. Dolayısıyla bunu katı haldeki nesnelerle yapabilmek tamamen yeni bir durum.

MIT’li ekip, ürün yüzeyini yenileyebilen bu teknolojinin tüketicilerin sürekli önemsiz şeyler satın almasını engelleyeceğini umuyor. Herkesin son moda telefona, telefon kabına veya giysilere sahip olmak istediğini bunun da tüketim çılgınlığına neden olduğunu ifade eden Mueller, tüm bunların her geçen gün ham madde ihtiyacını da artırdığını söylüyor.

Bu teknolojinin gelecekte üç boyutlu yazıcıların kullanımını artıracağı ve hemen her şeyin bu yolla imal edilebileceği öngörülüyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close