Son dönemde Oculus ve HTC gibi firmaların egemen olmaya başladığı sanal gerçeklik alanında Microsoft yeni bir adım atıyor. Özellikle üretim anlamında gücünü göstermek isteyen Microsoft, dün farklı üreticilerin piyasaya süreceği ‘Mixed Reality’ gözlüklerini duyurdu.

Microsoft aslında bu alana çok yabancı değil. Sanal gerçeklik popüler hale gelmeye başladığında Microsoft farklı bir yol seçip HoloLens ile artırılmış gerçeklik alanına yönelmeyi tercih etmişti. Fakat geride kalan zamanda HoloLens’in rakipleri kadar popüler olamadığını gördük. HoloLens’ten ümidi kesmemiş olmakla birlikte şimdi Microsoft farklı bir adım daha atıyor. Sanal gerçeklik alanındaki hareketlilikten yararlanmak isteyen şirket, şimdilik daha VR odaklı olan ‘Mixed Reality’ platformunu kullanıcılara sunuyor.

Mixed Reality isim olarak aslında sanal ve artırılmış gerçekliğin bir arada kullandığı konseptleri niteliyor. Bunun birçok örneğini daha önce de görmüştük. Microsoft’un bu alanda sunduğu yeni ürünler biraz daha sanal gerçeklik yönüne kayıyor. Fakat şirket gelecekte HoloLens ve VR gözlüklerinin birleşerek tek bir platform haline geleceğine inandığından bu isimlendirmeyi tercih etmiş.

Windows Mixed Reality platformunun diğer VR platformlarından farkları da yok değil. En öne çıkan farklılık vücut hareketlerinin takip edilmesiyle ilgili. HTC Vive ve Oculus Rift bu iş için ekstra sensörler kullanırken Microsoft tüm sensörleri gözlüğün üzerine yerleştirmiş. Kamera ve sensörler el hareketlerini takip ederek kullanıcıya 6 derecelik bir alanda hareket özgürlüğü tanıyor. Bu kurulum açısından avantajlı bir yaklaşım. Fakat önemli bir dezavantajı da var; ellerinizi vücudunuzun arkasına götürdüğünüz anda hareket takibi duruyor.

Microsoft, VR gözlükleri konusunda bilgisayar pazarından iş ortağı olduğu firmalarla işbirlikleri yapıyor. Ekim ayı içerisinde Acer, Dell, HP, Lenovo, Samsung ve Asus, Windows Mixed Reality platformu için ürettikleri gözlükleri satışa sunacak. Gözlüklerin fiyatları oldukça çeşitli; 299 dolar gibi Oculus GO’ya rakip ürünler de mevcut, 599 dolar seviyesinde Oculus Rift’e rakip olacak ürünler de.

Yazılımsal platform ise Windows 10 güncellemesi içerisinde geliyor. Microsoft, Windows 10 Fall Creators Update ile birlikte Mixed Reality platformunun kullanıcılara sunulacağını açıkladı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close