Pek çok kişi, iş dünyasında beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan krizlerle karşı karşıya kalıyor. Farklı konu ve şekillerde gelişen kriz anlarında, liderlere ise olabilecek en hızlı şekilde duruma adapte olmak ve hem ekibinin motivasyonunu korumak hem de firmasının bu krizden en az seviyede etkilenmesini sağlamak adına önemli görevler düşüyor.

Krizi en iyi şekilde atlamak ise hızla gelişen durumların ihtiyaçlarını karşılamak üzere uyarlanabilecek esnek bir kriz yönetimi stratejisinin nasıl oluşturulacağını bilmekten geçiyor. Kriz sırasında doğru adımları atmak, çoğu zaman hayat kurtarıcı oluyor. Peki, kendinizi bu tip kriz anlarına hazırlamak için neler yapmalısınız? 

Esnekliği Öğrenin

Bir krizin üstesinden gelebilmek için liderlerin çevik olmaları ve esnekliği öğrenmeleri gerekir. Bu, sınırlı bilgi ile zor kararlar vermeyi ve bu hızlı kararlara dayalı ortaya çıkan sonuçlara öncülük etmeye hazır olmayı içerir. 

“Böyle Olsaydı Ne Olurdu?” Egzersizi Yapın

“Hazırlık yapmak” her konuda olduğu gibi kriz yönetiminde de anahtar kelimedir. Krizin ne zaman ve ne şekilde geleceği tam olarak öngörülemese de “eğer böyle olsaydı” egzersizleri yapmak, farklı durumlar için senaryolar üretmek, olabilecek kriz anlarında nasıl hareket edeceğinizi anlatan bir yol haritası ile şirketinizi olağan üstü durumlara karşı daha hazırlıklı hale getirecek ve böyle durumlarda daha hızlı aksiyon almanızı sağlar.

Zamana ve Şirketinizdeki İnsanlara Göre Değişin

Liderleri, kriz yönetiminin şirketteki herkesi etkilediğini kabul etmelisiniz. Bir strateji geliştirirken içinde bulunduğunuz zamanı ve birlikte çalıştığınız insanları anlamak önem arz ediyor. Stratejiler, yıllar önce meydana gelen bir duruma dayandırılamaz. Liderler; geçen zamanla birlikte iş yapış biçimlerinin ve şirketlerin yapısının da değişeceğini anlamalı ve yol haritalarını bu şekilde çizmek zorunda!

Kriz Yönetim Ekibi Oluşturun

Çeşitli departmanlardan ve paydaşlardan oluşan bir kriz yönetim ekibi oluşturmalısınız. İletişim konusunda yetenekli birini, bir IT lideri, sizi temsil edecek ve müşterilerinize yakın birilerini bu ekibe dahil edin. Karşılaşabileceğiniz olası krizlerin bir listesi ve beyin fırtınası yapmak için bu grubu toplayın. Ardından, bu grubun ilk önce planlaması gereken en olası kriz senaryolarını belirleyin ve bunlara öncelik verin.

Geleneksel ve Hiyerarşik Engelleri Unutun

Kriz durumunda organizasyon şeması ya da geleneksel hiyerarşik engelleri tamamen unutun. Unvanları veya rolleri ne olursa olsun; yapılması gereken iş için bilgi, deneyim ve tutkuya sahip kişilerle bir araya gelin. Ardından krizi ele almak için yapılması gerekenleri yapma konusunda herkese yetki veren, esnek bir strateji oluşturun.

 

 

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2020/09/16/14-ways-to-build-a-solid-crisis-management-strategy/?sh=480f0f5c5a89 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close