Günümüzde küresel çapta bir salgınla mücadeleye tanık olan çok fazla insan bulunmuyordu. Türkiye’ de şubat ayında hayatımıza giren ve çıkış noktası Çin olan koronavirüs salgını geçtiğimiz üç aylık süre içerisinde tüm dünyanın gündemini değiştirdi.

Koronavirüs bulaşıcılığı kolay bir hastalık olması sebebiyle dünya çapında tüm ülkelerin izolasyon önlemleri almasına ve birçok ülkede sokağa çıkma yasaklarının uygulanmasına tanıklık etmemize de neden oldu.

Etkisini sürdürmeye devam eden salgın gelişmiş olarak tabir edilen ülkelerde dahi sağlık sistemini ciddi anlamda felce uğrattı. Hastalığın ortaya çıktığı Çin, virüsle mücadele için hastanelerin yetersiz kalmasından dolayı çok kısa sürede iki salgın hastanesi inşa etti. Salgının Avrupa kıtasına ulaşmasından sonra en büyük etki ilk olarak İtalya ardından İspanya’da görüldü. Sırasıyla Fransa, Almanya, İngiltere ve Türkiye sayısı yüz binleri bulan hasta sayılarıyla karşı karşıya kaldı.

Salgınla Mücadele Yöntemleri

Mücadele sürecinde ihtiyaç olan maske gibi en basit araç ve gereçlerin yetersiz kalması tekstilden otomotiv sektörüne birçok markanın üretim bantlarını bu araç gereçleri üretmek üzere dönüştürmesine neden oldu.

Bunun yanında solunum cihazı, hızlı test kitleri gibi birçok yeni çözüm; üniversiteler, medikal ürünler üreten şirketler ve sağlık teknolojileri alanındaki girişimler tarafından bu dönem içerisinde hızlı bir şekilde geliştirilmeye devam ediyor.

Güney Kore Örneği

Salgının çıkış noktası olan Çin’in komşularından olan Güney Kore, koronavirüs ile mücadelede en başından beri takdir edilen ülkelerden bir tanesi.

Özellikle ilk hastaların tespitinden itibaren çok sayıda test yaparak salgının yayılma hızını düşürme yolunda adımlar atan ülke, diğer pek çok ülkeye göre salgın sürecini daha az hasarla yönetmeyi başarmış görünüyor.

Bu süreçte ülkedeki startupların sürece dahil edilmesi de çözüm üretme çabalarına ciddi anlamda destek sağlamış. Biyoteknoloji firmalarının koronavirüs test süresini 30 dakikaya indiren buluşları bu çabalardan sadece bir tanesi.

Güney Kore hükümetiyle birçok startup temsilcisinin bir araya geldiği toplantılar neticesinde hükümet ülkenin en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması KakaoTalk üzerinden salgını izleyebilmek için medikal maske satış verilerini harita servislerine ekledi ve bu verileri halkıyla paylaştı.

Boost Brothers gibi hastane lokasyonu ve rezervasyonu sağlayan girişimler bu veri bankalarından yararlanarak halkın maskeye nerelerde daha rahat erişebileceği bilgisini harita üzerinde anlık olarak gösterdiği servisini devreye soktu.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Türkiye birçok önemli projeye imza atarken, İTÜ Çekirdek girişimcilerimiz de bu mücadele kapsamında önemli teknolojik ürünler geliştirdi.

İşte o girişimlerden birkaçı:

Axolotl Biosystems girişimi koronavirüs testi için kullanılan RT-PCR cihazlarının eşleniği sonuç verebilen, izotermal DNA amplifikasyon test cihazı geliştirmektedir. Tamamen yurt dışından tedarik edilen RT-PCR cihazlarına yerli ve milli bir alternatif olacaktır.

Microne tarafından geliştirilen hızlı test kiti ile kişinin ağzından ve burnundan alınan mukoza ve doku kimyasallar ile parçalanarak virüs genetik materyali elde edilmektedir. Özel olarak tasarlanan ve boyanan kilit materyali ile birleşip ışıma yapmaktadır. Bu görüntü işlenerek SARS COV 2 virüsü taşıyıp taşımadığı tespit edilebilmektedir.

Coronity, kullanıcıların evlerinde kolaylıkla sterilize ederek aylarca kullanabilecekleri bir yüz maskesi ile virüse yakalanma risklerini minimize edilmektedir. Ayrıca bu maskedeki bir elektronik devre ile solunum ve vücut ısısını sürekli olarak takip edilebilmektedir.

Evana, AVM, iş merkezi, toplu taşıma, fabrika, süpermarket gibi insan yoğunluğunun çok olduğu yerlerde bina girislerinde kullanılarak hızlı ve otomatik olarak alından ateş ölçmeye yarayan cihaz geliştirmiştir.

Estare Tech, medikal oksijen flowmetrelerine monte edilerek kullanılan cihaz ile hastanın uzaktan takip edilmesini sağlamaktadır.

Siz de Mücadeleye Katılabilirsiniz

Türkiye’de koronavirüs ile mücadele kapsamında salgının ülkemizde ilk görüldüğü Mart ayında “İTÜ Çekirdek’te Geliştir, Dünyayı İyileştir” mottosuyla girişimcilerin koronavirüs salgınına karşı üreteceği projeler üzerinden başvuru çağrısı yapan İTÜ Çekirdek, Petrol Ofisi’nin de desteğiyle bu mücadeleye destek veriyor.

Salgınla mücadelede öne çıkan ihtiyaçlar arasında; dezenfektanlar, maske, koruyucu kıyafetler, tanı kitleri, yoğun bakım ünitelerinden kullanılan cihazlar, ortam koşullarını iyileştirmeye yarayan ekipmanlar, ilaç, aşı, salgına doğrudan ya da dolaylı etki edebilecek bilişim uygulamaları ve vetilatörler yer alıyor.

Siz de üreteceğiniz ürünle koronavirüs mücadelesine katılmak için şimdi başvuruda bulunabilirsiniz.

Kaynaklar:
https://www.wsj.com/articles/how-china-can-build-a-coronavirus-hospital-in-10-days-11580397751
https://www.techinasia.com/korea-response-covid19-praised-startups-helped
https://itucekirdek.com/fightcovid

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close