Her girişimci ihtiyaç duyduğu yatırımı alarak hedeflerine ulaşmak ister. Ancak küçük bir şirketle büyük bir maceraya atılırken kendinize de yatırım yapmayı, kendinizi geliştirmeyi unutmamalısınız.

Girişimciler başlangıçta yalnız ya da çok küçük bir ekiple çalışırlar. Bir kişinin ya da birkaç kişinin bir şirketin tüm işlerine bakması gereklidir. Bu nedenle girişimcilerin en önemli önceliklerinden biri bilgi ve yeteneklerini güncel tutmak olmalıdır. Yoğun iş temposu ve kısıtlı zamanda bunu gerçekleştirebilmek ise oldukça zordur. Zor olmasından ötürü çoğu girişimci kendilerini yatırım yapmayı külfet olarak görür. Bir saatlik bir boş zaman, çoğu girişimci için kendine yatırım yapmaktansa şirkete yatırım yapmakla geçer. Ancak fark edilmeyen bir sorun, çoğu girişimcinin hem kendi markası hem de ürünü olduğudur. Kendinizi iyi yetiştirememeniz ve sunamamanız girişiminizin başarılı olmasının önüne bile geçebilir.

Girişiminizin sizin omuzlarınızda yeşerdiğini düşünürseniz, kendinizi buna hazırlamanız gerektiğinin farkına varırsınız. Diğer bir yandan, eğer girişimci kendini bir marka, bir ürün olarak görürse kendine de yatırım yapmasının ne kadar gerekli olduğunu kavrayabilir.

Öğrenmek önemli

Hem kredibilitenizi hem de düşünme kapasitenizi yükseköğrenim kadar geliştiren bir şey yoktur. Öğrenme ortamı, yeni bağlantılar edinirken yaratıcılığınızı geliştirebilmenizi sağlar. Birçok okul hem yarı zamanlı öğrenci programları hem de yöneticiler için özelleştirilmiş eğitim programlarına sahip, bunları değerlendirebilirsiniz.

Eğer bunu yapamıyorsanız çevrimiçi alternatiflere yönetebilirsiniz. Khan Akademi, edX, Coursera gibi sitelerde açılan dersleri (maalesef çoğu yalnızca İngilizce sunuluyor) inceleyip ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize uygun dersler alarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Öğretmek de önemli

Okul ortamı öğretirken de oldukça faydalı. Eğer iyi bildiğiniz bir şeyi öğretiyorsanız kredibiliteniz oldukça yüksek olacaktır. Ayrıca  uzman seviyesinde öğretmek için yeni fikirleri değerlendirmeli ve bir şeyleri farklı yollarla anlatmayı bilmelisiniz. Bu da alanınızda sizi farklılaştırıp daha da gelişmenizi sağlar. Öğretmek için yalnızca lise, üniversite ortamları değil bağımsız çalışma gruplarını da değerlendirebilirsiniz.

Birbirinden alakasız şeyler okuyun

Sık okuyan biriyseniz (ki sık okumanız girişimci olarak sizin için önemlidir) işinizden alakasız okumalar yapmanız sizi gün içi takıntılarınızdan uzaklaştırır. Sadece bunu yapmakla kalmaz, yaratıcılığınızı arttırarak problem çözme yeteneklerinizi de geliştirir. Aynı zamanda farklı okumalar yaptıktan sonra işinize döndüğünüzde daha iyi konsantre olabilirsiniz. Devamlı iş ile ilgili kitaplar okumak sizi sıkabilir, bu yüzden beyninizi farklı yönlerde çalıştırmak faydalı olacaktır.

Sağlığa dikkat

Tüm gün işe odaklanıp vücudunuzu ihmal etmek, hepimizin yaptığı ancak yapmamamız gereken bir davranıştır. Bir girişimci olarak işinizin en önemli parçasını siz oluşturursunuz. Sizin (özellikle sağlıkla ilgili) fiziksel sorunlar yaşamanız işlerin aksamasına neden olur ve girişiminizi olumsuz etkiler. Bu yüzden düzenli spor yapmak, doğru ve düzenli beslenmek, gerektiğinde tatile çıkmak fazlasıyla önemlidir. Sizin kendinize iyi bakmanız, işinize yatırım yapmanız anlamına gelir. Bu da bir girişimci için kendine iyi bakmak gibi basit ama etkili bir şeyi gerçekleştirmek için iyi bir motivasyondur.

Ortak çalışma alanları

Ortak çalışma alanlarında (genellikle girişimcilerin ya da serbest çalışanların paylaştığı ortak bir iş alanı) çalışmak paylaşımcı, girişimci ruhu güçlendirir ve sizi olumsuz çevre etkenlerinden uzak tutar. Etrafınızdaki herkesin çalıştığını görmek sizi de şüphesiz çalışmaya iter. Ayrıca bu gibi alanlarda tanışacağınız kişiler yeni mentorunuz, iş ortağınız ya da çalışanlarınız olabilir. Hem kişisel gelişim hem de stratejilik yaratıcılık yeteneklerinizi arttırmak açısından ortak çalışma alanlarına taşınmak faydalıdır.

Çevre edinin

Organizasyonlara dahil olun, etkinliklere katılın. İşinizi güçlendirmek için çevrenizi güçlendirmeyi bir fırsat olarak düşünün. Ancak yine de edindiğiniz bağlantıları kişisel düzeyde tutun, bu sayede bu kişileri her nerede olursanız olun ağınızda tutabilirsiniz. İnsanlarla bireysel düzeyde tanışmanız neler yapabileceğinize dair fikriniz olmasını sağlar ve sizi kapasitenizi arttırmaya iter. Bir girişimci olarak kişisel potansiyelin eylemlere dökülmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz, çevre edinerek bu potansiyelin eyleme dönüşmesini destekleyin.

Bu tavsiyelerin hepsi kişisel isteklerinize, hedeflerinize, ekonomik durumunuza ve zaman kısıtlamanızın durumuna bağlıdır. Yine de elinizden geldiğince kendinize yatırım yapmanız, hem kişisel başarınız hem de girişiminizin başarısı için büyük önem taşır.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close