Kaliforniya, son zamanlarda güvenlik açıkları ve hack’leme girişimleriyle gündeme gelen internete bağlı cihazlar için önemli bir adım attı. Kaliforniya Valisi Jerry Brown, donanım üreticilerinin bağlı cihazlar için “makul” güvenlik önlemleri almasını gerektiren tasarıyı imzaladı.

Bundan böyle tüm cihazlar yetkisiz veri erişimine karşı en azından bir çeşit şifre sistemine sahip olmak zorunda. Bu cihazlar internete bağlandıklarında bir ön ayar şifresi veya başlangıç ​​kurulumunda yeni bir kimlik doğrulama yöntemi sunacak.

Böylece aynı varsayılan şifreyi kullandıkları için bilgisayar korsanları tarafından hack’lenmesi son derece kolay olan cihazlar nispeten daha güvenli olacak.

Güvenlik düzenlemesine ait iki yasa da 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek. Dolayısıyla teknoloji firmalarının gerekli düzenlemelere uygun cihazlar üretmeleri için epey zamanları var.

Yasalar, özellikle teknoloji şirketleri tarafından tepkiyle karşılandı. AT&T, Intel ve Honeywell gibi şirketlerin de yer aldığı Kaliforniya Teknoloji Birliği (Manufacturers and Technology Association), kuralların yeterince belirgin olmadığını ve ithal cihazların kurallardan kaçmasına izin veren “boşluklar” yarattığını belirtti. Entertainment Software Association da mevcut yasaların halihazırda makul bir gizlilik koruması içerdiğini öne sürdü.

Ancak politikacılar aynı görüşte değil. Senatör Hannah-Beth Jackson, yasaların yabancı şirketlerin, cihazlarını nerede ürettikleri fark etmeksizin standartlara uymak zorunda kalacağını kaydetti.

Bu yasalardan sonra IoT cihazlar müthiş güvenli ve hack’lenmesi imkansız hale gelmeyecek. Zira en basitinden yasalar kripto şifrelemeden dahi bahsetmiyor.

Ancak yasaların amacı daha ziyade “acemi hataların” önüne geçmek. Yani şifre dahi içermeyen, söz gelimi bebek izleme kameralarının hack’lenmesini daha zor hale getirmek. Siber korsanlar için daha caydırıcı önlemler almak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close