Japonya önümüzdeki 10 yıla damga vuracak bir proje başlattı. Uçan taksiler için büyük bir adım atan Uzak Doğu ülkesi, aralarında Airbus ve Uber’in de bulunduğu 21 şirket ve girişimle anlaşma sağladı.

Ülkenin ticaret bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 21 şirketle önümüzdeki hafta bir araya gelinerek yol haritası çıkarılacağı belirtildi. Bu şirketler arasında Airbus, Uber, Boeing, Japon Hava Yolları gibi önemli isimler yer alıyor. Hükümet destekli grup, önümüzdeki 10 yıl içinde Japonya’da gelişmiş bir uçan taksi sistemi kurmuş olmayı hedefliyor.

Bakanlık da gerekli düzenlemeleri sağlayarak hükumetin üzerine düşeni yapacağını belirtiyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Japon hükümeti kabul edilebilir kuralların oluşturulması gibi uçan taksi konseptini gerçekleştirmeye yardımcı olacak uygun desteği sağlayacaktır.” ifadelerine yer veriliyor.

Uçan taksi, uçan ticari otomobil, drone taksi… Adına ne derseniz deyin birçok şirket bu fütüristik araçları yaygın hale getirmek için uzun zamandır çalışıyor. Ve şimdiye kadar hem prototip hem test uçuşu anlamında birçok başarılı örneğe rastladık.

Airbus’ın ocak ayında ilk başarılı uçuşunu gerçekleştirdiği Havana isimli hava taksi projesi onlardan biri. Bu alanda adını şimdiye dek en çok duyduğumuz Volocopter de özellikle Dubai’de önemli işler gerçekleştiriyor.

Öte yandan Uber de beş farklı ortakla çalışmalarını sürdürüyor. Şirket ilk ticari uçuşunu en geç 2020 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Google kurucu ortağı Larry Page destekli Kitty Hawk, Boeing’in alt kuruluşlarından Aurora ve sürpriz bir kararla uçan otomobil üreteceğini açıklayan Porsche de öne çıkan diğer isimlerden.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close