Geride kalan haftada İTÜ Çekirdek’te birçok gelişme yaşandı. İyi fikirlerin yetişme merkezinde 1-5 Mayıs tarihleri arasında olan bitenleri derledik.

» Girişimlerimizin 129.617 TL değerinde satış yaptı

Mart ve nisan aylarında sıkı çalışan İTÜ Çekirdek girişimleri, toplam 129.617 TL değerinde 26 satış gerçekleştirdi.

Geride kalan iki ayda satış yapmayı başaran girişimlerimiz ise Adgager, Mentornity, BiSigortacı, TinyMiny, RestRoid ve Hangi Okulda Okumalıyım? oldu.

» IoT Line Fair ’17 gerçekleştirildi

IoT Line Fair ’17 etkinliği 30 Nisan’da İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlendi. İTÜ Çekirdek girişimlerinden TARSUS, etkinlik kapsamında çeşitli endüstrilerden birçok kişi ve kurumu ağırladı.

Girişimin endüstri 4.0 dönüşümü için altyapı oluşturan TARS Endüstriyel IOT-Sensör Entegrasyon ve Yönetim Platformu katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

» Muse VR üniversitelilere sanal gerçekliği anlattı

Muse VR, kurumsal yönetişim dersi kapsamında Koç Üniversitesi MBA öğrencilerini sanal gerçeklik evrenini anlatan bir uygulama gerçekleştirdi.

Uygulama sırasında her öğrenciye tahtada sıralanmış üç deneyimden birisini tercih etme hakkı verildi. Bunların ilki Michelangelo’nun heykel atölyesini kendi gözlerinden gösteren Michelangelo’s Dream, ikincisi Alex Grey’in tuval üzerine akrilik çalışması Monochord’un VR yorumu, üçüncüsü ise Ursula K. Le Guin’in hikayesi ‘One Who Escapes from Omelas’ deneyimiydi.

Öğrenciler kendi ilgi alanları ve birbirlerinden aldıkları tavsiyeler doğrultusunda tercih yaptı. Sanal gerçeklik gözlüğünü taktıktan sonra teknik bir bilgilendirme aldılar ve sanal gerçeklik dinamiklerini kavradıktan sonra 5 dakika boyunca kendi deneyimlerini yaşadılar.

Bunun yanı sıra girişimin üzerinde çalıştığı Nikola Tesla’nın New York Laboratuvarı ve Göbeklitepe projeleri hakkında kısa bilgiler verdi.

» Givin ilk ayında STK’lara 5.000 TL iletti

Herkesin “bir gün kullanırım” diyerek atmadığı veya satmadığı fakat artık misyonunu tamamlamış birkaç eşyası vardır. givin, bir köşede bekleyen bu eşyaların eğitime desteğe dönüşmesini sağlayan bir pazar yeri.

İnsanların ihtiyaç duymadıkları ürünleri satıp, gelirini tercih ettikleri bir sivil topluk kuruluşuna aktarmalarını sağlayan givin, kullanıma sunulduğu ilk ayda 30.000 TL değerinde ürüne ev sahipliği yaptı ve bunlardan toplam 5.000 TL karşılığında satılanları ise STK’lara akatarıldı.

Elde edilen gelir TEGV, TOG, Koruncuk ve Tohum Otizm vakıfları için bağışa dönüştü.

» 6. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı gerçekleştirildi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile İTÜ Çekirdek işbirliğinde düzenlenen 6. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı’nda birinciliğe Biyomimikri Yaklaşımla Kompozit Yaprak Yay Göz Bağlantısı projesiyle Çetin Baltacı layık görüldü.

Baltacı’nın hazırladığı ve 25 bin TL ödül kazanan proje, kompozit yaprak yay çalışmalarında sorun olan göz tasarımındaki problemi gidererek ürün kullanımının önünü açıyor. Proje yaprak yayın ağırlığını yüzde 60’a varan oranda azaltarak bu sayede ticari araçları 50 kilograma kadar hafifletebiliyor.

Komponent tasarım yarışmasında ise öğrenci kategorisinde birinciliğe eklemeli üretim teknolojisi kullanılarak ‘Kauçuk Burç Üretimi’ projesiyle İbrahim Cem Öncü, Alperen Bayram ve Aylin Dova layık görüldü.

OİB’den 10 bin TL ödül kazanan proje ile araç ağırlığı 1,5 kilogram azalırken karbon salınımında yılda yüzde 2 oranında düşüş sağlanıyor. Proje ayrıca araç başına üretimde 2 bin ila 5 bin TL arası maliyet tasarrufu yaratırken, yine yılda minimum yüzde 5 oranında yakıt tasarrufu da getiriyor.

Komponent tasarım yarışmasının profesyonel kategorisinde de birinciliği ‘Mekanik Yokuş Kalkış Destek Sistemi’ projesiyle Okan Ekinci, üniversite kategorisinde ise birinciliği Quieter Exhaust System projesiyle Hasan Köten aldı.

Dereceye giren projeler İTÜ Çekirdek programına dahil oldu. Her iki etkinlikte geleceğe ışık tutacak yeni fikir ve tasarımlara 120 bin TL para ödülü dağıtılırken, dereceye giren iki proje sahibine de Ekonomi Bakanlığının desteği ile yurt dışında burslu eğitim fırsatı da tanınacak.

» Çekirdekli 7 Girişimin Semineri Başladı

İTÜ Çekirdek Seminer Serisi, İTÜ Çekirdek mezunu girişimler ile devam ediyor. 2012 yılından beri farklı dönemlerde İTÜ Çekirdek’te yer alan girişimlerin bilgi birikimleri 7 başlık altında toplandı. Türkiye’de girişimciliğe ilgi duyan herkese, girişimci gözünden zorlu süreçlerin, başarıların anlatılacağı seride, birbirinden iyi girişimler 7 hafta boyunca programa konuk oluyor.

Serinin ilk semineri 3 Mayıs tarihinde Şeffaf Aparey girişiminden Seyid Bucak tarafından verildi. Katılımcılar ürün geliştirme sürecinin detaylarını ve sırlarını öğrendiler.

  1. Ürün Geliştirme: Şeffaf Aparey’den Seyid Bucak, 3 Mayıs
  2. Satış Geliştirme: Bunsar’dan Soner Demiray, 10 Mayıs
  3. Müşteri Deneyimi: Anlatsin.com’dan Sargın Erdoğan, 17 Mayıs
  4. Pazarlama Süreçleri: Garajyeri’nden Erman Çağıral, 23 Mayıs
  5. Küresele Açılma Tüyoları: Pubinno’dan Emre İlke Coşar, 31 Mayıs
  6. Büyüme Süreçleri: AR Pandora’dan Hilmi Özdemir, 7 Haziran
  7. Girişimci Gözünden Yatırım: ACL Teslim’den Ali Serdar Alemdar, 14 Haziran

» Teleporter Y Combinator ile görüştü

Artırılmış gerçeklik teknolojisiyle insanların etkinlikleri oradalarmış gibi deneyimlemesini sağlayan Teleporter, dünyanın en büyük hızlandırma programı Y Combinator tarafından San Francisco’ya final görüşmelerine davet edildi.

 

» Next Horizons Bal Porsuğu’nu tanıttı

Savunma ve keşif kabiliyetleri ile donatılmış robotlar geliştiren Next Horizons, Ar-Ge İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarı’na katıldı ve gelişmiş robotu Bal Porsuğu’nu tanıttı.

 

» Mektebim öğrencileri kuluçka merkezimizi ziyaret etti

Mektebim Okulları öğrencileri İTÜ Çekirdek’i ziyaret etti ve öğrenciler tasarladıkları fikirleri girişimcilerimiz ile paylaştı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close