Bugün; kurucuları tarafından tam olarak hayal edildiği ve planlandığı şekliyle başarıya ulaşan işletmelerin sayısı, neredeyse yok denecek kadar az. Bir işe adım atarken en başta tahmin edilmesi zor olan pek çok etmen bulunuyor; kötü zamanlama, piyasadan beklediğiniz ilgiyi görememek, rekabet… Bu etmenlerden sadece birkaçı… Fakat karşınıza çıkan bu sorunlar, yaptığınız tüm planları çöpe atmanızı anlamına gelmiyor. Öyle ki bugün, yola çıktıkları iş modelini değiştirip tamamen farklı bir strateji kurgulayarak başarıya ulaşmış, hatta başarıya ulaşmakla kalmayıp hepimizin yakından tanıdığı dev markalara dönüşmüş pek çok şirket var.

Sizin için iş modelini değiştirerek başarının kapılarını ardına kadar açmış dev markaları listeledik:

YouTube

Pek çoğumuzun günde en az 1 kez ziyaret ettiği, video içerik sitesi YouTube’u bugün olduğu halinden farklı şekilde hayal etmek zor olsa da aslında kurulduğu ilk zamanlarda YouTube’un pek de şu anki gibi başarılı olduğu söylenemez.

YouTube, aslında ilk günden bu yana bir video içerik sitesi olarak hizmet verse de ilk zamanlar; kullanıcıların ideal partnerlerini anlattıkları videolarını yükleyebilecekleri ve bu şekilde potansiyel eşleşmelerini görebilecekleri video tabanlı bir arkadaşlık sitesiydi. Hatta bunun için bir sloganları bile vardı: “Açın, bağlanın!” (Tune in, hook up!)

Neyse ki bu girişim, YouTube’un çalışma prensibini değiştirmesi ve yavaş yavaş bugünkü halini almasıyla sona erdi, sonrasındaysa Google’ın 65 milyon dolarlık imparatorluğuna dönüştü.

Groupon

Groupon, The Point isimli ve şu anki çalışma mantığıyla tamamen alakasız bir platformun uzantılarından biri olarak doğdu. İnsanların sosyal ve hayırsever amaçlar için bir araya gelmelerini amaçlayan The Point, Chicago’da hayata geçirildiğinde ilk başta ilgi görse de sonraları bu ilgi azalmaya başladı. Bunun üzerine ekip; platforma, kullanıcıların grup indirimi için paralarını bir araya getirerek pazarlık yapabilecekleri yeni bir uzantı yani “Groupon”u ekledi. Bu yeni eklenti çok daha popüler hale geldi ve böylece The Point’ten vazgeçilerek, yeni sistem ile yola devam edildi.

Yelp

Dükkanlar, restoran ve cafe’ler hakkında ziyaretçi yorumlarını görebileceğiniz ve yeni mekanlar keşfetmenize olanak sunan bir uygulama olan Yelp, bugün 17 milyondan fazla yorum ve incelemenin olduğu bir dev olsa da kurulduğu ilk yıllarda durum biraz daha farklıydı.

Yelp, ilk olarak arkadaşından öneri alma platformu olarak hayata geçirilse de kullanıcıların sitede daha çok eğlence amaçlı yorum yaptığı fark edilince “neden olmasın?” diyerek yola bu şekilde devam etmeye karar verildi.

Shopify

Shopify’ın kuruluş hikayesi de diğerlerinden çok farklı değil… Piyasadaki hiçbir kayak ekipmanını beğenmeyen kayak tutkunu birkaç arkadaş tarafından kurulan Shopify, aslında “Snowdevil” ismiyle doğdu. Kendi kayak ürünlerini üreterek burada satışa sunan kurucuların fikri pek ilgi görmemiş ve satışlar da bekledikleri gibi gerçekleşmemişti.

Her şeye rağmen inşa ettikleri bu vitrini çok seven ekip, ellerindeki hazır sistemi kendilerinden daha fazla ihtiyaç duyan işletmelere satmaya karar verdiler. Sonrası ise zaten Shopify…

Peki buradan çıkarabileceğimiz sonuçlar neler?

İyi bir girişimci olmak için işletmenizin ilk andan büyük başarılara imza atması gerekmediği gibi iş fikrinizin yola çıktığınız ilk andaki gibi kalması da gerekmez. Zihninizi diğer olasılıklara her zaman açık tutun ve büyük değişiklikler yapmaktan korkmayın. Kendinize olan güveninizi ve motivasyonunuzu kaybetmediğiniz sürece başarıya ulaşmanız an meselesi.

Yararlanılan Kaynaklar:
https://jaysondemers.medium.com/5-big-brands-that-had-massively-successful-pivots-cbf9c2cf9364

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close