iPhone’larda görüntülü ve sesli görüşme olanağı sağlayan FaceTime uygulamasında ortaya çıkan güvenlik açığı, iPhone’ların gizlice dinlenmesine yol açıyor.

9to5mac‘in paylaştığı habere göre, söz konusu açık Apple’ın haziran ayında kullanıma sunduğu grup görüşme özelliğiyle ortaya çıktı. Bu açık hemen hemen tüm iOS cihazları etkiliyor.

FaceTime açığını ortaya çıkaran isimse Benji Mobb isimli bir Twitter kullanıcısı. Mobb’un uygulamalı şekilde de aktardığı videoya göre açıktan faydalanmak için önce karşı tarafı FaceTime özelliğiyle aramanız gerekiyor. Arama devam ederken, yani karşı taraf henüz yanıt vermeden, “kişi ekle” diyerek sohbete kendi numaranızı ekliyorsunuz. Bu işlemden sonra artık karşı tarafı dinleyebiliyorsunuz. Karşı taraf telefonu açmasa dahi sesini duyabiliyorsunuz. Bu sırada onun kilit ekranında telefon çalmaya devam ediyor.

https://twitter.com/BmManski/status/1089967572307640325

Konuyla ilgili açıklama yapan Apple, sorunun farkında olduklarını ve güvenlik açığını ortadan kaldırmak için yeni bir yazılım güncellemesi yayınlayacaklarını duyurdu. Apple kısa vadeli çözüm olaraksa FaceTime’ın grup görüşmesi özelliğini geçici olarak kaldırdı.

Masum değiliz hiçbirimiz

Geçtiğimiz yaz ortaya çıkan ve yankılara hala süren Facebook-Cambridge Analytica skandalını hatırlarsınız. Kişisel verilerin korunması, veri güvenliği ve kullanıcı mahremiyeti gibi konuların zirve yaptığı dönemde ABD kongresi tek tek tüm teknoloji şirketlerine konuyla ilgili ne gibi önlemler aldıklarını sormuştu. Apple da ne kendisinin ne de üçüncü parti uygulamaların Apple kullanıcılarını dinlemediğini belirtmişti.

Apple o zamanlar kendini akladı ancak “kendi isteği dışında” olsa dahi iPhone’ların da o denli güvenli olmadığı ortaya çıktı. Belli dönemlerde ortaya çıkan “Milyonlarca Android kullanıcısını etkileyen dev açık!” gibi haberlere alışkınız. Ve şimdi sıra Apple cephesinde. Apple bunun üzerine nasıl bir strateji belirleyecek ve iPhone kullanıcılarının tepkisi ne olacak, merak konusu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close