5G mobil hizmeti yavaş yavaş dünya çapında yaygınlaşmaya başlarken pek çok kişi de teknoloji alanında bir sonraki adımının ne olacağını merak ediyor. Her ne kadar, 5G’nin uzaktan robotik cerrahi gibi uygulamalarda kullanılabileceği konuşulsa da aslında çoğu kişi, pratik ve günlük hayatını olumlu yönde etkileyebilecek teknolojilerin neler olacağını görmek istiyor.

Son zamanlarda 5G için iş odaklı uygulamalar büyük ilgi görürken IoT (nesnelerin interneti) tabanlı uygulamalar etrafında oluşturulmuş hizmetleri etkinleştirmeye başlamak için gerekli parçalar da yavaş yavaş yerine oturuyor.

Kablosuz modül sağlayıcısı Sierra Wireless, bu yıl kredi kartı boyutundaki EM9190 5G NR bölümünün artık T-Mobile’ın ABD’deli 5G ağlarında ve Docomo’nun Japonya’daki 5G ağlarında çalışmak üzere onaylandığını duyurdu. Bu da endüstriyel ve iş odaklı cihazların, modülü yalnızca standart bir M.2 bağlantısına bağlayarak bu ağlardan yararlanmaya başlayabileceği anlamına geliyor.

Bu işlem kulağa ne kadar basit gelse de aslında son derece önemli bir süreç çünkü cihaz ve ekipman üreticilerinin, donanımlarına 5G bağlantısı getirmek için teknik zorluklar, yasal sorunlar ve operatör sertifikalarıyla uğraşmak zorunda kalmadıkları anlamına geliyor.

Kablosuz teknolojilerdeki yeni gelişmeler sürerken, 5G IoT’ye geçiş sağlayan faktörlerden birkaçı, 5G alanına yakında yapılacak eklemelerin yanı sıra 2G ve 3G gibi bazı eski, kablosuz teknolojilerin kullanımdan kaldırılmasını içeriyor. Ancak, mevcut IoT uygulamalarının çoğunun, daha düşük veri hızlarına uygun oldukları için bu eski ağları kullanması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin; Whispernet, E-Kitap teslimatları için 3G ağlardan yararlanıyor.

Fakat 5G’nin gün geçtikçe artan önemi, 5G ve IoT dünyalarının eninde sonunda bir araya geleceğini işaret ediyor. Değer odaklı, maliyet ve zaman tasarrufu sağlayan IoT uygulamalarını hayata geçirmenin hala birçok zorluğu olsa da teknolojik gelişmelerin, operatörlerin artan desteğinin ve standartlardaki ilerlemelerin işletmeleri 5G tabalı IoT’nin ilginç ve yeni bir çağına sürüklediği açıkça görülüyor.

 

 

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/bobodonnell/2021/06/17/iot-for-5g-could-be-next-opportunity/?sh=4f067a7e58e6

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close