Dünya üzerinde sözü geçen hükumetler geleceklerini yapay zeka ekseninde planlarken Birleşik Krallık bunun yerine daha bilimsel ve ahlaki planlamalara odaklıyor. Geçtiğimiz hafta Lordlar Meclisi tarafından yayınlanan bir raporda Birleşik Krallık’ın gelecekteki hükumet politikalarına rehberlik etmek için kullanılacak “yapay zekada öncü etik ve kendine has bir yol” dan söz edildi.

Böyle bir yol oluşturulması için Birleşik Krallık “ulusal varlıkların özel kazançlarına” karışabilecek, raporların oluşturulması için yardımda bulunacak ve bu alanda küresel gelişime rehberlik edecektir. Sözü edilen ulusal varlıklar arasında önde gelen üniversiteler, gelişen bir yasal endüstri ve “BCC” gibi dünya çağında saygın kurumlar bulunuyor.

Raporda, hükümetin yapay zeka konusunda rolünü artırmak ve yapay zeka için daha fazla araştırma desteği sağlamak için önümüzdeki yıl Londra’da küresel bir zirve toplayacağı ileri sürülüyor. Toplanacak zirvenin amacı ise yapay zeka sistemlerinin etik gelişimi ve dağıtımı için ortak bir çerçeve oluşturmak.

Goldman Sachs tarafından hazırlanan raporda yer alan bilgilere göre, 2012 ve 2016 yılları arasında İngiltere, yapay zekaya 850 milyon dolara yatırım yaptı. Bu da İngiltere’yi dünyanın en büyük üçüncü yatırımcısı haline getirdi. Ancak Çin aydı dönemde yapay zeka için 2.6 milyar dolar ABD ise 18,2 milyar dolar yatırım yaptı. Raporda İngiltere’nin Çin ve ABD gibi süper güçler yerine Almanya ve Kanada gibi daha az güçlü ülkelerle karşılaştırılması gerektiği belirtiliyor. Ancak yazarlar tarafından önerilen daha gerçekçi bir karşılaştırma sınıfında yer alan Fransa geçen ay yapay zekaya 2022 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyar Euro (1.8 milyar dolar) yatırım yapacağını açıkladı.

Geçmişin Ön Yargıları, Bilinçsizce Otomatik Sistemlere Yerleştirilmemeli

Yapay zekanın geleceğini hayal etmek ve tahminlerde bulunmak Birleşik Krallık’ın yayınladığı raporun sadece küçük bir parçası. Rapor bir dizi önemli konuyu da ele alıyor. Bunlar arasında istihdama yönelik tehditler ve işlerini robotlara kaptıran yetişkinler için eğitim programları finanse etme ihtiyacı, bireylere daha fazla kontrol sağlayan yeni bir veri yaklaşımı ihtiyacı ve toplumda ön yargılı algoritmaların oluşturduğu zorluklar yer alıyor. Raporun özetinde “Geçmişin ön yargıları, bilinçsizce otomatik sistemlere yerleştirilmemeli” deniyor.

Raporun yazarları ayrıca, ulusal hatta uluslararası olarak kabul edebileceklerini dile getirdikleri bir “Yapay Zeka Kodu” taslağı hazırlıyor. Bu kod özel kurumlar ve hükümetler tarafından kullanılabiliyor. Kodun 5 temel ilkesi ise şöyle:

  • İnsanlığın ortak yararı ve için yapay zeka geliştirilmelidir.
  • Yapay zeka, anlaşılabilirlik ve adalet ilkeleri üzerinde çalışmalıdır.
  • Yapay zeka bireylerin, ailelerin veya toplulukların veri haklarını veya gizliliğini azaltmak için kullanılmamalıdır.
  • Bütün yurttaşlar, yapay zeka ile birlikte zihinsel, duygusal ve ekonomik olarak gelişimlerini sürdürmek için eğitilmeye hak kazanmalıdırlar.
  • İnsanları incitmek, yok etmek veya aldatmak için özerk güç asla yapay zekaya sahip olmamalıdır.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close