“Girişimcilik” dediğimizde hepimizin aklına mucizeler yaratacak büyük işler yapmak gelir. Kafamızın içinde birden bir ampul yanacak ve tüm dünyayı aydınlatacağız sanırız! İşin aslı böyle değil tabii…

Girişim, çok sabır isteyen ve kendine güvenmeyi gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle aslında küçük fikirlerle başlamak ve bu fikirleri yaratıcılığımızla geliştirmek, girişimlerimizin daha başarılı olmasını sağlar. Bu arada, sabır ve yaratıcılık yalnızca erkeklere özgü sanıyorsanız yanılıyorsunuz!

Bu yazımızda küçük fikirlerle başlayan ve hayatı kolaylaştırma arzusunda olan kadınların kurduğu girişimlerden bahsedeceğiz. Kadın girişimcilerimizin hikâyelerinden öğreneceğimiz çok şey olduğuna eminiz.

Haydi, buyrun…

Başak Taşpınar Değim-Armut.com

Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar Değim, 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu. Koç Üniversitesi’nde burslu olarak MBA yaptıktan sonra Amerika’da yüksek lisansını tamamladı. Coca-Cola, Nielsen gibi global ve güçlü şirketlerde uzun yıllar çalıştı. 2010 yılında doğum yaptıktan sonra Türkiye’ye dönme kararı aldı. Değim, bu kararı “Oğlumun kültürümüzden uzakta büyümesini istemedim” diye anlatıyor. Yeni bir ev kurma aşamasında yaşadığı bir takım problemler ve oğlu hastalandığında hastanedeki yaşadığı sıkıntılar onu Armut.com’u kurmaya teşvik etti. Fikrin arka planında Amerika’daki yaşam tarzı da etkili elbette. Armut.com şu an Türkiye’nin lider hizmet bulma platformlarından biri haline geldi.

Gamze Cizreli-BigChefs

1968 doğumlu Gamze Cizreli, ODTÜ İşletme Fakültesi mezunu. Mezuniyetinin ardından önce Ankara’nın ilk kafesi olan “Cafemiz”i kurdu. Sonra Kuki ve Quick China markalarının yaratıcısı oldu. Cizreli’nin asıl hikayesi, 2007 yılında tek başına BigChefs Cafe Brasserie’yi kurmasıyla başlıyor. Cizreli, bu girişimini yalnızca banka kredisi ve geleceğe dönük ödeme planlarıyla hayata geçirdi. 2009 yılında Saruhan Tan’ın ortak olmasıyla, BigChefs’in İstanbul’daki ilk şubesi açılmış oldu. Şimdi ise yalnızca Türkiye’de değil; Dubai, Suudi Arabistan ve Bahreyn de dâhil dünyanın dört bir yanında 31 şubesi olan bir zincir haline geldi. Gamze Cizreli ayrıca ODTÜ’de girişimcilik üzerine dersler de veriyor.

Demet Mutlu Üçok-Trendyol

Trendyol.com’un kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu, 39 yaşında. 1981 yılında New York’ta doğan Mutlu, lise eğitimini İtalya’da, lisans eğitimini ise New York’ta tamamladı. Ardından pek çok global şirkette üst düzey yöneticilik yaptı. İsviçre, Hong Kong ve Japonya gibi birçok ülkede çalıştı. Harvard Üniversitesi’nde MBA programına kabul edildi ancak kendi işini yapma fikri ağır basınca eğitimini yarım bıraktı. Tıpkı Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve Apple’ın kurucusu Steve Jobs gibi… Moda ve teknolojiye olan merakı, modayı ulaşılabilir kılma arzusu onun Trendyol’u hayata geçirmesine vesile oldu. Mutlu’nun İstanbul’daki evinin salonunda kurduğu Trendyol, ilk 16 ayında değeri 150 milyon dolar olan bir şirket haline geldi.

Aslı Gökdere-evmanya.com

Aslı Gökdere, Bilgi Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamasının ardından California’da dijital pazarlama üzerine eğitim aldı.  Profesyonel iş hayatına 2005 yılında Genpa’da başladı. Genpa’daki işinden ayrıldıktan sonra kariyer.net’te yöneticilik yaptı. Kariyer.net’te internet üzerinden hizmet satma fikrine ısınmaya başladı. Önce ev dekorasyonu üzerine bir blog yazmaya başladı. Ev dekorasyonu üzerine yurt içi ve yurt dışındaki fuarları ve özellikle Amerika’daki online satış sitelerini yakından takip eden Gökdere, daha sonra aldığı dekorasyon ürünlerini blog’u üzerinden satmaya başladı. İnsanların dekorasyon ürünlerini internet üzerinden satın alma arzusunu keşfetmesinin ardından, kendi e-ticaret sitesini kurmaya karar verdi. “Evinizin her şeyi” sloganıyla internet sitesini açmaya hazırlanırken Ikea’nın bu sloganı kullanması onu farklı arayışlara yöneltti. 2010 yılında evmanya.com’u kurduktan sonra ilk yatırımını YKM’den, ikinci yatırımını ise Doğan Online’dan aldı. Böylece şirketin satışları 8 kart arttı ve ilk 3 yılında 5 milyon Amerikan dolarından fazla yatırım aldı. Son olarak web sitesini tamamen kapatan Gökdere, hepsiburada.com bünyesinde satışlarına devam ediyor. 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close