Y kuşağının girişimcilik hikayeleri, bir önceki kuşağa göre oldukça farklı. Daha fazla risk alıyor, projelerini sosyal sorumluluk üzerine kuruyor ve daha çok zorlanıyorlar. 24 yaşındaki Teresa Cauvel ve 27 yaşındaki Sona Shah’ın girişimi “Neopenda” bunlardan yalnızca biri.

Teresa ve Sona, Columbia Üniversitesi’nde tanıştı. Her ikisi de biyomedikal mühendisliği alanında yüksek lisans yapmıştı. Henüz karşılanamamış bir klinik ihtiyaca yönelik prototip oluşturmak ve bu prototipi bir çözüm olarak hayata geçirmek için bir iş modeli geliştirmek istiyorlardı. Bu isteklerini bir projeye dönüştürmek için de biyo-tasarım sınıfında çalışmaya başladılar. İlk prototiplerini ise sınıf yerine ilk Uganda’ya seyahatlerinde meydana getirdiler!

Uganda’ya yaptıkları gezi ikili için gerçekten de bir dönüm noktası oldu ve gezi sonrası Cauvel ile Shah tam zamanlı bir şirket kurmaya karar verdi. 2015 yılında sağlık projesi girişimi olarak kurdukları Neopenda, bebekler için giyilebilir monitörler üretiyor. Bu monitörler, kalp hızı, solunum, kandaki oksijen miktarı ve sıcaklık olmak üzere yeni doğan bebeklerdeki 4 hayati fonksiyonunun takibini yapıyor. Bebek şapkasına takılan batarya şarjlı bir sensör olan bu cihaz, veriyi, merkezi bir monitöre kablosuz olarak iletiyor. Bu sayede bebeğin değerlerinde meydana gelen herhangi bir değişiklik direkt doktora aktarılıyor. Ciddi bir durumda erken müdahale şansı yaratan bu cihaz giyilebilir özelliğinden dolayı oldukça kullanışlı.

Yenidoğan ölümlerini azaltmak isteyen Neopenda’nın kurucuları ilhamlarını her gün yeni doğan yüzbinlerde bebeğe bakan hemşirelere borçlu olduklarını ifade ediyor. Uganda’da yılda yaklaşık 600.000 bebek doğum veya doğum sonrası gelişen komplikasyonlar nedeniyle ölüyor. Cauvel, hemşirelerin “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde” çok az zaman harcadığını ilk elden gözlemlediğini; doktorların, yeni doğan bebeklerin hayati fonksiyonları izleyebilmeleri durumunda bebeklerin yaşama şanslarının büyük ölçüde artacağını söylüyor.

Uganda elbette bebek ölümlerinde tek örnek değil. Gelişmemiş ülkelerin hemen hepsinde büyük oranda bebek ölümleri yaşanıyor. Bu nedenle pazara giren ürünün kullanılabilmesi için maliyetinin düşük olması gerekiyor. ABD’de tipik ve daha gelişmiş bir monitörün maliyeti 2.500 dolarken Neopenda 75 dolar. Hatta tablet de dahil olmak üzere maliyeti 50 dolara düşürmeyi hedefliyorlar. İşler düşündükleri gibi giderse Neopenda, Uganda’yı aşarak tüm Doğu Afrika’ya yayılabilir.

Hedefi milyonlarca yeni doğan bebeğin hayata tutunmasını sağlamak olan Teresa ve Sona, bunu 2021 yılına kadar gerçekleştirmeyi umuyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close