Başarılı ve başarısız girişimciler arasındaki fark nedir? O kadar çok var ki! İş dünyasında başarıya giden doğru bir formül bulmak çok zor; kimisi için yarayan bir strateji, başkaları tarafından işe yaramayabiliyor.

Kitaplar okumak, ilham verici konuşmalar seyretmek ve konferanslara katılmak hayalinizdeki girişimi kurmanız için yeterli olmayabilir. Tabii ki tüm bunları yaparak elde edeceğiniz bilgi çok değerli fakat asıl amacınız kendi ‘başarı tarifinizi’ bulmak olmalı.

Dünyanın dört bir yanında tanıştığımız girişimcilerin büyük bir bölümü, bir mentora sahip olmanın girişimciye büyük bir rehberlik sağladığını söylüyor. Fakat bu yetenekli insanların yalnızca küçük bir bölümü, her girişimcinin başka insanlardan rehberlik almadan önce kendi isteklerini ve nasıl bir girişimcilik tecrübesi yaşamayı hayal ettiklerini keşfetmesi gerektiğini ekliyor.

Girişimcilik ve inovasyon sürekli yan yana gelen iki kavram. Fakat girişimcilerin yalnızca ortaya koydukları ürün veya servislerde değil, iş yapma şekillerden kişisel hedeflerine kadar yenilikçi olmaları gerekiyor. Ancak o zaman kültüründen yaptığı işlere ve bunları yapma şekline kadar özel bir girişim yaratmak mümkün olabilir.

Girişimcilik fedakarlık gerektiriyor. Aklınızdaki ideal girişim hayaline ulaşmak için zamanınızı ve eforunuzu işinize vermeniz şart. Peki bu sizi mutlu edecek mi? İşte asıl soru bu. Eğer bu size memnuniyet yerine rahatsızlık veriyorsa girişimcilik size göre olmayabilir. Sizi zorlukların beklediği girişimcilik yolunda yürürken, tüm maceranızı keyifli kılacak sebepler ve hedefler edinmelisiniz. Aksi takdirde serüvenden keyif almanız mümkün olmayabilir.

Herkes girişimciliğin ne kadar güzel ve heyecan verici olduğundan bahsediyor diye kendinize bir girişim kurmaya kalkmayın. Birçok serbest çalışan (freelancer) kendine girişimci diyor. Peki ama unvan gerçekten önemli mi? Bazı durumlarda evet çünkü unvan insanlara inanılmaz baskı kurabilen bir olgu. Unvanlar konusunda temkinli olun, girişimci olmak isterken bir beyaz yakalıya dönüşebilirsiniz.

Herkesin farklı bir girişimciliğe adım atma sebebi var. Bu zamana kadar duyduklarımızdan en heyecan verici olanı hangisi derseniz, ‘kendi tarzımla iş yapmak istiyorum’ derdik. Fakat bu sizin için geçerli olmayabilir. Sizi ne motive ediyorsa ona sarılın. Fakat unutmayın, girişiminizi üzerine oturttuğunuz tarz ve anlayış, gelecekte başarınızın ya da başarısızlığınızın doğrudan sebepleri arasında yer alacak. Gelgelelim farklılaşmanın en geçerli yolu bu. Bu sorumluluğu alabilecek kadar cesursanız, boş şans!

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close