Yer altında tünellerinde uçak hızında ulaşım sağlamayı hedefleyen Hyperloop One, kısa bir süre önce düşük hızda testlere başlamıştı. Ekip ilk yüksek hızlı testini de başarıyla gerçekleştirdi.

En radikal ulaşım alternatiflerinden biri olarak ortaya çıkan Hyperloop’un gelişimi devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Elon Musk’ın bu tünellerin inşası için ‘sözlü’ bir onay aldığını açıklamasıyla yeniden hareketlenen gündem, Hyperloop One’un yeni testiyle canlılığını korudu.

Nevada’da test amaçlı 500 metrelik bir tüneli bulunan Hyperloop One ekibi, kısa bir süre önce düşük hızlı testleri başarıyla gerçekleştirmişti. Ancak saatte 100 km civarı hızlarla insansız gerçekleştirilen testler kimseyi heyecanlandırmadı. Elbette Hyperloop One burada durmuyor ve giderek hızı yükseltmeye devam ediyor. Ekibin gerçekleştirdiği son testte insansız pod prototipi 300 km hızın üzerine çıktı.

Test pistinin sadece 500 metre uzunluğunda olduğu düşünülürse Hyperloop konseptinin bir hayli hız potansiyeli olduğunu görmek mümkün. Nitekim teorik olarak 1200 km hızın üzerine çıkılabileceği söyleniyor.

Hyperloop’u hızlı trenlerden farklı kılan yani vakumlu tüneller kullanıyor olması. Manyetik yükselme prensibi kullanan Maglev yöntemiyle zemin sürtünmesinden kurtulan vagonlar, içerideki hava miktarı 200,000 feet yükseklikteli koşullar ile eşitlenmiş tüneller sayesinde hava sürtünmesinden de büyük oranda kurtuluyor. Bu sayede tünellerde hareket eden bir uçak haline bürünmüş oluyor.

Elbette Hyperloop sistemi de pek ucuz değil. Vakumlu tüneller ve maglev sistemini kilometreler boyunca inşa etmek muazzam bütçeler gerektirecek. Ancak Hyperloop One ekibi özellikle ABD dışında zengin ülkeleri gezerek bu sistemi kuracak bir öncü proje arayışına devam ediyor.

Hyperloop One, bu sistem üzerinde çalışan tek şirket değil. Daha önce Hyperloop One’dan ayrılan eski Co-Founder’ın kurduğu Arrivo ve Elon Musk’ın Boring Company’si de dahil toplamda 4 ABD’li şirket bu konsepti mümkün kılmak için çalışmalar yapıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close