Otomobillerde artık yavaş yavaş bayrağı fosil yakıtlı araçlardan devralmaya başlayan hibrit ve elektrikli çözümler havacılık alanına da sıçramak üzere. Zunum Aero 2022 yılına kadar 12 yolcu kapasiteli hibrit elektrikli jetini piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Şu an ticari olarak elektrikle veya hibrit çalışan hiçbir uçak bulunmuyor. Çünkü uçmak büyük miktarda enerji gerektiren bir eylem ve şu anki batarya teknolojisi bir uçağı kaldırmak ve uçurmak için gereken gücü sağlamakta zorlanıyor. Birçok kişiye göre bir süre daha bu gereken gelişmenin yaşanması zor görünüyor.  Kısacası Zunum’un çalışmaları beklentilerin ötesini vadediyor.

Şirketin yöneticileri, güç aktarma organları ve tahrik teknolojisinin kendilerini bitiş çizgisine ulaştıracağını düşünüyor. Elbette güç konusundaki eksiklik sebebiyle öncelikli hedef de kısa mesafeli uçuşlar. Şirketin hedefi 2022 yılına kadar 700 mil aralığında 2030 yılına kadar ise 1000 mil aralığında uçabilecek bir hibrit uçak inşa etmek. Uçaklar uzun mesafeli, çapraz ülke veya okyanuslararası uçuşlar için kullanılamayacak. Daha çok ülke içi, şehirlerarası uçuşlar ön planda olacak. Asıl hedeflenen müşterilere, düşük emisyonlu ve ucuz maliyetli uçuşlar sunmak.

Zunum, işletme masraflarını koltuk başına 0,09 dolar; uçak başına ise saatte 260 dolar olarak öngörüyor. 12 kişilik bir yolcu uçağının maksimum hızının 360 mph, kalkış mesafesinin 2,200 feet olacağı; emisyon ve çıkardığı gürültünün ise %80’e yakın azalması planlanıyor. Bu rakamlar şirketler için çok büyük işaretler olsa da yolcular esas önemli olan bilet fiyatları. Zunum, şu anki bilet fiyatlarının yaklaşık üçte birinden daha ucuz bilet vadediyor. Ayrıca elektrikli jetlerle kapıdan kapıya seyahat süresinin yarı yarıya azaltılmayı hedefliyor.

Zunum’un hibrit jet projesi “uçan arabalar” olarak tabir edilen dikey kalkış ve iniş teknolojisini takip etmediği sürece havacılık şirketleri ve Silikon Vadisi projeleri arasında benzersiz olarak kabul edebiliriz.

Zunum Aero, bu yılın başında Boeing HorizonX ve JetBlue gibi havacılık alanında tecrübeli şirketlerden yatırım almıştı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close