Tesla’nın temiz enerji kaynaklarını değerlendirme vizyonu yalnızca ulaşımı kapsamıyor. Elektrikli otomobilleri ile temiz enerji kaynaklarının rüştünü ispat eden firma, şimdi de güneş enerjisinden elektrik üreten çatılar ile evlere alternatif bir enerji yöntemi getiriyor.

Güneş enerjisini depolayan ve Tesla tarafından yeni tanıtılan Powerwall 2 isimli pil ünitelerine ileten çatılar, çekirdek bir ailenin hem evdeki elektrik ihtiyaçları hem de otomobili için gerekli olan enerjiyi üretebilecek.

Evini ve otomobilini güneş enerjisiyle beslemek isteyenler, Powerwall 2’nin yanı sıra evlerinin çatısını bir hayli estetik görünen cam kiremitler ile donatmak durumunda. İçerisinde güneş panelleri bulunan hidrografi yöntemi ile üretilen cam kiremitlerin her biri farklı görünüyor. Tesla’nın geliştirdiği kiremitlerin farklı türleri var: Dokulu, Kayraktaşı, Toskan ve Pürüzsüz. Her model farklı bir görüntüye sahipken, işlevleri aynı.

Elon Musk’a göre Tesla’nın kiremitleri ile donatılan güneş enerjili çatılar, sıradan çatılar kadar iyi, hatta onlardan daha iyi görünecek. Yerden bakıldığında solar hücreleri görünmeyen kiremitler güneş için ise şeffaf görünüyor. Böylece güneş enerjisinden elektrik üretilebiliyor.

Tesla’nın cam çatıları ilginç şekilde normal kiremitlerden çok daha dayanıklı. Gelensel kremitleri paramparça eden ağırlıklar, Tesla’nın cam kiremidini yalnızca çatlatabiliyor.

Powerwall 2 14 kWh enerji depolayabiliyor. Ayrıca 5 kW enerjiyi sürekli olarak sağlayabilirken, en üst seviyede bu rakam 7 kW’a kadar çıkabiliyor. Tesla, pilin 10 yıl boyunca sınırsız sayıda şarj edilip kullanılabileceğinin garantisini veriliyor. Pil evin içinde veya dışında, yere ya da duvara monte edilebiliyor.

Powerwall 2 ve güneş enerjili kiremitler, Tesla ve SolarCity işbirliğiyle geliştirildi. Her iki şirketin de yönetim kurulu başkanı konumundaki Elon Musk, Tesla’nın SolarCity’yi 2,6 milyar dolara satın almasını önermişti. Her iki şirketin de hissedarları, satın alma anlaşması için bu ayın ortasında oylama yapacak. Her iki şirkette de görev alan yönetim kurulu üyeleri oylamaya katılmayacaklar.

Musk’ın güneş enerjisi vizyonu üretim (güneş panelleri), depolama (piller) ve ulaşım (elektrikli araçlar) olarak sıralanan üç ayak üzerine kurulu. SolarCity satın almasıyla tüm bu çözümleri Tesla markasıyla sağlamak istiyor.

Güneş enerjili çatının maliyeti ya da ne zaman kullanıma sunulacağı henüz açıklanmazken; Powerwall 2’nin fiyat etkiketi ise 5 bin 500 dolar.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close