Google’ın deneysel artırılmış gerçeklik ürünü Glass, son kullanıcı alanında önce büyük bir ilgiyle karşılaşmış fakat ardından faydalı bir kullanım alanı bulamadığı için yavaşça unutulmuştu. Ancak Google, endüstri alanında Glass için hala şans olduğunu düşünüyor. 

Google bugün Glass ürününün endüstriyel versiyonunu üretime geçirdiğini duyurdu. Glass bu kez herkesin satın alabileceği deneyimsel bir ürün değil, direkt olarak endüstriyi hedef alan bir ürün olarak geliyor. Google mühendisleri hem fiziksel hem de yazılımsal anlamda yaptıkları geliştirmelerle endüstri tarafından daha önce aldıkları geri bildirimlere karşılık vermeye odaklanmış. Örneğin Glass’ın ekran ve devre kartının bulunduğu bölüm artık çerçeveden ayrılabiliyor. Bu sayede donanımı korumalı bir iş gözlüğü üzerine de takarak kullanmak daha kolay hale getirilmiş. Yazılımsal anlamda da firmaların ihtiyaçlarına yönelik özel araçlar mevcut. Ayrıca Glass’ın pil ömrü uzatılırken kamerası ve işlemcisi de iyileştirilmiş.

Google, Glass ile üretim, tarım, sağlık ve lojistik alanlarında şimdiden sahada çalışmaların başladığını açıkladı. Dolayısıyla şu dakikadan itibaren Glass kullanmak isteyen şirketler Google Glass Partner programına katılarak kendi çözümleri için işbirliği başlatabiliyor.

Elbette bu durum girişimler için hem iyi hem de kötü haber niteliği taşıyor. Bazı donanım girişimleri Google Glass’ın pazardan çekilmesiyle donanım boşluğunu kapatabilecek ürünler geliştirmeye odaklanmıştı. Google’ın geri dönüşü onlar için kötü haber olabilir. İyi haber ise özellikle artırılmış gerçeklik alanında çalışan girişimler için yeni bir pencerenin açılmış olması. Glass’ın ikinci perdede ne kadar başarılı olacağını öngörmek henüz güç. Fakat hem AR teknolojilerine olan ilginin artması hem de yaygın bir platform oluşma ihtimali Glass’ın dönüşünü iyi bir haber haline getiriyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close