Google+’ı seven insanlar yok değil fakat 2011 yılında sıkı bir Facebook rakibi olarak faaliyete sunulduğundan bu yana hayranlarının sayısında artış olmadı. Şayet siz de bir Google+ hayranıysanız tebrikler, favori sosyal ağınız bugün 5 yaşına girdi. Değilseniz duyduğunuza inanmakta zorlanabilirsiniz fakat evet, Google+ hâlâ yayında.

2011 yazında elden ele yayılan Google+ beta davetiyeleri, sosyal ağın gerçekten popüler olacağına inanmamızı sağlamıştı. Gelgelelim, o günden bugüne sosyal ağın aktif kullanıcıları sürekli bir düşüş içerisinde. Aslına bakılırsa, Google birçok şeyi doğru yapmıştı; tasarım harikaydı, Facebook’a karşı geliştirdiği ‘Çevreler’ yaklaşımı gizliliğe iyi bir çözüm sunuyordu. İleri web teknolojileri ile bezenmiş yenilikleri sayesinde insanlar gerçekten Google+’a bir şans verdiler…

Çevreler sistemi çoğu kullanıcı için gereğinden fazla karmaşıktı ve sosyal çevreyi kategorize etmek alışılması zor bir yenilikti. Google’ın anonim ve takma isimli kullanıcıları sosyal ağa almaması büyük tepki çekerken, sonrasında bu karardan vazgeçse bile izleri kalmaya devam etti.

Google’a sosyal ağına yaklaşımı konusunda getirilebilecek en büyük eleştri şüphesiz ilk dönemlerinde ürününü geliştirmekten çok Google+’ın kullanıcı sayısını artırmaya odaklanmasıydı. Uzun vadede bunun ortaya koyduğu sonuçlar aşikâr.

Twitter’ın aksine Google sosyal servisini üçüncü parti geliştiricilere açmadı ve buna sebep olarak “çok özel bir şeyi bozmak istememesini” gösterdi.

Google’ın sosyal ağını tüm ürünlerine entegre etmeye çalışması, projenin lideri Vic Gundotra’nın fikriydi ve gerçekten bir hayli agresif bir hamleydi. Gundotra 2014’te Google’dan ayrıldıktan sonra, mühendisler entegrasyonu geri almak için epey uğraşmak zorunda kaldılar.

Gundotra’nın ayrılmasının ardından Google bir süre Google+ ile ilgilenmedi ve geçtiğimiz yıl Topluluklar özelliğine odaklı olarak yeniden gündeme getirmeye çalıştı fakat 2011’de gördüğü ilginin zerresini bulamadı.

Google’ın bir diğer sosyal denemesi Buzz’ın aksine Google+ aradan geçen beş yılın ardından hâlâ hayatta. Bu bile başlı başına bir başarıyken, sosyal ağın Hangouts ve Google Photos gibi başarılı uygulamaların da ortaya çıkmasını sağladığını unutmamalı. Tabii bu iki uygulama Google’ın zorlu eforlarına değdi mi bundan emin olmak güç.

Yine de, mutlu yıllar Google+.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close