Başarılı girişimler, bugün geldikleri noktaya ulaşabilmek için yıllar boyunca çok uzun saatler çalıştılar. Onların doğrularını, yanlışlarını ve başarılı olmalarına katkı sağlayan karakter özelliklerini anlayarak, sizi başarıya götürecek olan yolu kısaltabilirsiniz.

Girişimcilik yolunda başarı sırlarına ulaşmak için genellikle yıllarca deneyip yanılmak gerekiyor. Gelgelelim işin gerçek sırrı hareketin kendisi. İleri adım atmadan başarmanız mümkün değil. Daha somut şeyler duymak istediğinizi duyar gibiyiz. Öyleyse, aşağıdaki yedi başarı sırrını kendi girişiminizde uygulamayı bir düşünün.

  1. İşe almalarla zayıf yönlerinizi kapatın

Herkesin sınırları vardır. Birden çok şeye odaklanmakta güçlük çekiyor olabilirsiniz, sağlık sorunlarınız olabilir ya da teknolojiden pek anlamıyor olabilirsiniz. Belki de tam anlamıyla bir fikir fabrikasısınız fakat uygulamada eksik kalıyorsunuz. Bunlar aşılamayacak sorunlar değil; doğru insanları ekibinize katarak girişiminizi yine de başarıya ulaştırabilirsiniz.

Spanx’ın kurucusu milyarder girişimci Sara Blakely, finansal açıdan ödeyebilecek duruma geldiğiniz anda kendi zayıf noktalarınızı kapatacak işe almalar yapmanın doğru olduğunu savunuyor. Girişiminize yarar sağlamakta eksik kaldığınız noktaları saptayın ve mümkün olan en kısa zamanda yapacağınız işe almalarla bunları giderin.

  1. İhtiyaç duyduğunuzu düşündüğünüzden daha fazla yatırım arayın

Yatırımcı Sam Hogg, tüm girişimcilerin ihtiyaç duyduklarını düşündüğü yatırımın iki katını aramaları ve planlarını da bu yatırım miktarı üzerinden yapmaları gerektiğini söylüyor. HelloSign’ın kurucusu Joseph Walla, yeterince maddi kaynağa sahip olmanın, bir yatırım turuna daha ihtiyaç duymadan girişimini kârlı hale getirdiğini belirtiyor.

Yatırım aramak için geçirdiğiniz zamanda firmanızı büyütmüyorsunuz. Reddedilmemesi için daha az miktarlar talep etme isteğini anlayabiliyoruz fakat işinizi görecek kadarı sizi kısa süre sonra yeniden yatırım aramaya zorlayacaktır. Bunun yerine, gerçekten gelecek için planlar yapabilmenizi mümkün kılacak yatırımı isteyin. İyi bir iş planıyla, bunu yatırımcılara da kabul ettirebilirsiniz.

  1. Pazarı kapsamlı şekilde araştırın

Girişimlerin başarısız olmalarının ardındaki en büyük sebeplerden bir tanesi girdikleri pazarla alakalı. Sizin sunduğunuz ürün veya hizmet pazarın ihtiyaçlarından biri olmalı ve doymuş sektörlerde işinizin daha zor olduğunu untumamalısınız.

Müşterilerinize vaat ettiğiniz değeri iyi anlayın ve onları bunu satın almaya itecek akılcı kısa ve uzun dönem stratejiler hazırlayın. Pazarlama kampanyanızın zamanlaması doğru mu? Çözdüğünüz problem başarınızı sürdürülebilir kılacak kadar büyük mü? Eğer kime ulaşmaya çalıştığınızı bilmiyorsanız ve pazarda size yer yoksa, başarı çok uzak bir ihtimaldir.

  1. Müşteri kazanmak için doğru araçları kullanın

Başarılı girişimciler, müşterilere ulaşmalarını sağlayacak yüzlerce araç içerisinden hangilerini kullanmaları gerektiğini bilir. Seçeneklerin fazlalığı gözünüzü korkutmasın; halihazırda başarılı olmuş kampanyalara bakarak, kendinize en uygun olanlarını kolaylıkla saptayabilirsiniz.

Web için videolar oluşturmak için Wyzowl ve e-posta pazarlaması için MailChimp akla ilk gelen araçlardan. Fakat yapabileceğiniz en iyi şey, öncelikle hedef kitleniz için en uygun kanalın hangisi olduğunu öğrenmek ve ona göre araç seçiminizi yapmak.

  1. Esnekliğe hazır olun

İş dünyası tahmin edilemez olabiliyor, her şeyin planlarınıza göre gitmediği zamanlar yaşayacaksınız. Rakibiniz geliştirmekte olduğunuz ürünün beta sürümünü yayınlayabilir, tedarikçiniz siparişlerinizi yetiştirmekte veya kalite seviyesini korumakta zorlanabilir, ortağınız başka bir fikrin peşinden gitmek için işten çekilmek isteyebilir gibi… Senaryo ne olursa olsun, hemen planlarınızı değiştirmeye hazır olun.

  1. Yüzde 20’ye odaklanın

İş dünyasında elde ettiğiniz sonuçların yüzde 80’i, eforlarınızın yüzde 20’si sayesinde mümkün olur. Başarılı olmak isteyen girişimlerin, en çok ilgi ve dikkat isteyen önemli yüzde 20’ye odaklanmaları ve geride kalan bölümü dış kaynak kullanımı ile halletmeleri doğru bir hamle gibi görünüyor.

Close.io’nun kurucusu Steli Efti, ikinci dereceden önemli işleri dış kaynak kullanımı ile hallettiklerini, iş planlarında büyük rol oynayan olmazsa olmazlara ise bizzat odaklandıklarını söylüyor. Efti ayrıca satış ve pazarlamayı dış kaynaklara emanet etmek için aceleci davranılmaması gerektiğini düşünüyor.

  1. Müşterilerinize olabilecek en iyi servisi sunun

Birçok firma yeni müşteri kazanmayı takıntı haline getirerek, satış ve pazarlama odaklanıyor ve müşteri deneyiminin önemini göz ardı ediyor. Müşteri hizmetleri yalnızca şikayetler ile uğraşmak demek değil; sadakat programları, kampanyalar ve referans sistemlerini de kapsayabilecek bir alan. Servis olmadan satış yapmak, altı delik bir kovaya para atmaya benziyor.

Bir girişimci olarak ne başarmaya çalışıyor olursanız olun, başarıya ulaşmış olan diğer girişimcilerin yöntemlerini inceleyerek ve kendi girişiminize uyarlayarak bir adım öne geçebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close