Her Perşembe saat 17:00’te TRT Radyo 1’den canlı yayınlanan İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye’de bu hafta akıllı nesneler ele alındı.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp moderatörlüğünde gerçekleştirilen programın bu haftaki konukları ise akıllı enerji sistemleri geliştiren Nuvia kurucuları Emre Erkin ve Cem Gül oldu.

Girişimcilik ve teknoloji dünyasının merkezinde yer alan akıllı nesneler, yani nesnelerin interneti konusu, bütün cihazları akıllı hale getirmek, akıllı cihazları hayatı kolaylaştırıcak kabiliyetler ile donatmak ve birbirleriyle sürekli iletişim durumuna getirmek tüm dünyanın gündeminde yer alıyor.

İTÜ ARI Teknokent’in başarılı girişimlerinden Nuvia’nın kurucu ortağı Cem Gül, Nuvia’dan daha sürdürülebilir bir hayatı sağlamak üzere, insanların günlük hayatlarına hem konfor hem tasarruf sağlayan ve kolaylıkla kullanılabilen ürünler tasarlayan bir firma olarak bahsediyor.

cosaNuvia geliştirdiği akıllı kombi kiti Cosa ile ülkemizdeki 10 milyon kombi kullanıcısı hanenin kullanım alışkanlıklarını değiştirmeyi amaçlıyor. Gül, bir insanların yüzde 72’sinin kombiyi, yüzde 85’inin ise klimayı yanlış kullandıklarını saptayan bir araştırmadan bahsediyor. Geliştirdikleri akıllı oda termostatı Cosa, kullanıcılarına mobil uygulaması aracılığı ile sıcaklık ayarlarını uzaktan kontrol etme olanağı sunuyor. Bir adım ileriye giden girişim, mobil uygulama sayesinde akıllı termostatın kullanıcısının evden uzaklaştığını veya yaklaştığını algılamasını ve kombiyi otomatik olarak açılıp kapatmasını sağlıyor.

Cosa ile hem donanım hem bulut hem de mobil uygulama tasarımı yaptıklarını belirten girişimin diğer kurucu ortağı Emre Erkin, bir yazılımın çok ötesine geçtiklerinden, bunu doğru ekip ve doğru bir ortamda yapmaktan büyük keyif aldıklarını belirtiyor.

Kendi yaşadıkları enerji tüketimi sorunundan yola çıktıklarını bahseden Emre Erkin ve ortağı Cem Gül, girişimlerinin dokuz ay düşünme ve tasarlama aşamasından sonra, 14 ay içerisinde ürünü ortaya çıkardıklarını söylüyor. İki kurucu ortak, enerji tasarrufunun, doğaya, çevreye ve tüm insanlığa fayda sağlayacak bir katma değer oluşturdukları için de oldukça memnun. Çok yakında klimaları da yönetecek ve bu cihazlardan da enerji tasarrufu sağlayacak bir akıllı termostat lanse edeceklerini belirten Nuvia kurucuları, bu alanda gerçek bir ihtiyaca cevap veriyor.

Nesnelerin interneti, enerji tasarrufu ve girişimcilik üçgeninde derinleşen söyleşinin tamamını aşağıdaki kayıttan dinleyebilirsiniz:

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close